USA kvůli ebole zpřísňují prohlídky cestujících ze západní Afriky

Spojené státy ode dneška zavádějí kvůli viru ebola kontroly pro cestující ze západní Afriky. Zvýšená opatření se budou týkat letiště JFK v New Yorku a dalších čtyř největších amerických mezinárodních letišť.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kvůli ebole USA zpřísňují vstupní kontroly na letištích pro cestující ze západní Afriky (ilustrační foto)

Kvůli ebole USA zpřísňují vstupní kontroly na letištích pro cestující ze západní Afriky (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Ve středu v texaském Dallasu podlehl krvácivé horečce pacient původem z Libérie. Případ u veřejnosti vyvolal nervozitu z možného šíření smrtící choroby.

Dullesovo mezinárodní letiště ve Washingtonu patří k nejvytíženějším ve Spojených státech. Po newyorském Kennedyho letišti právě sem míří nejvíc cestujících ze tří nejpostiženějších afrických zemí - Libérie, Sierry Leone a Guineje.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zpřísnění vstupních kontrol na letištích v USA mluvila zpravodajka Lenka Kabrhelová

Nově je po příletu bude čekat zdravotní kontrola. Podle ministra vnitřní bezpečnosti Jeha Johnsona bude obnášet měření teploty bezkontaktním teploměrem a vyplnění podrobného dotazníku s uvedením místa pobytu v příštích 21 dnech.

Pasažéři mají více optimismu než pracovníci letišť

Americké úřady tvrdí, že případný další výskyt eboly jsou schopné zvládnout, a mnozí jim věří.

„Abych pravdu řekla, ebola mě nijak zásadně neznepokojuje. Myslím, že úřady podnikají všechna opatření, která jsou potřeba," říká Mary Happová, jedna z cestujících.

V Las Vegas krátce drželi v karanténě letadlo, výskyt eboly se nepotvrdil

Číst článek

„Jsem lehce nervózní, ale věřím, že úřady dělají všechno pro to, aby se virus nešířil. Vstupní kontroly jsou jednoznačně pozitivní, jen by měly být na více letištích," soudí cestující Doug, který právě přiletěl z Bostonu.

Letiště | Foto: Reuters

Ti, kteří tráví v útrobách letiště podstatně více času, vidí ale situaci o poznání dramatičtěji.

„Bojím se eboly, všichni tu máme strach! Pracujeme na mezinárodním letišti, kudy prochází spousta lidí. Jsem rád, že se zavádějí zdravotní kontroly. A byl bych dočasně i pro úplné zastavení cestování do postiženého regionu," říká Tamrat Ayalew, který na Dullesově letišti pracuje jako servisní asistent aerolinek.

Nepřítelem je virus, nikoli lidé

K takovému kroku se zatím ale Spojené státy nechystají. Podle Thomase Friedena, ředitele Centra pro kontrolu nemocí, které všechna americká opatření koordinuje, by zákaz cest znemožnil efektivní odpověď na krizi přímo v jejím ohnisku.

„Musíme mít na paměti, že boj proti ebole potrvá dlouho. Ale také, že naším nepřítelem je virus, ne lidé, kteří onemocní, ne země, ne komunity, ale virus ebola," varoval Thomas Frieden.

Spojené státy mezitím zintenzivňují boj proti viru přímo v západní Africe. V nejpostiženějších zemích armádní kontingent buduje nová zdravotnická centra.

„Jsme si jistí, že dokážeme ebolu zvládnout, ale je k tomu potřeba větší zapojení dalších zemí," apeloval znovu na mezinárodní komunitu americký ministr zahraničí John Kerry.

Ebola ve světě | Foto: Český rozhlas

Lenka Kabrhelová, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme