Bojovníci Islámského státu obklíčili město Kobani, obavy z krveprolití rostou

Přes 20 tisíc Kurdů demonstrovalo v západoněmeckém Düsseldorfu. Chtěli vyjádřit podporu obyvatelům města Kobani na turecko-syrské hranici. Už řadu dní vedou kurdští obránci Kobani těžké boje s radikály z Islámského státu, kteří chtějí strategické město ovládnout.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kurdští obránci Kobani vedou už několik dní těžké boje s radikály z Islámského státu

Kurdští obránci Kobani vedou už několik dní těžké boje s radikály z Islámského státu | Zdroj: Reuters

Kurdové demonstrovali v poslední době v řadě evropských měst. Vyčítají Turecku, že nepodniklo žádnou akci, aby civilistům v oblasti bojů pomohlo.

„Chystá se tady masakr, a to před očima celého světa,“ řekl jeden z kurdských demonstrantů v Düsseldorfu.

Obavy, že v Kobani dojde ke krveprolití, pokud ozbrojenci Islámského státu ovládnou město, má i mezinárodní společenství. Koalice vedená Spojenými státy sice v okolí Kobani útočí na pozice radikálních islamistů ze vzduchu, Islámský stát přesto zatím ovládnul přibližně polovinu města.

Ve stínu Kobani zůstává situace v provincii Anbar v západním Iráku. Vedení provincie žádá o pomoc centrální vládu v Bagdádu, a to včetně pozemní operace například amerických vojáků. Jinak prý hrozí, že Islámský stát tento strategický region s druhou největší iráckou přehradou ovládne do několika dnů.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme