Ani jedno ze dvou posledních podezření na ebolu v Česku se nepotvrdilo

Karlovarští záchranáři zasahovali u zaměstnankyně jednoho z místních hotelů. Objevilo se u ní totiž podezření na ebolu. Ve speciálním vaku ji převezli do pražské Nemocnice Na Bulovce. Nákaza se u ní ale nepotvrdila. Zdravotníci také zajistili na hlavním nádraží v Praze studenta, který přiletěl z Afriky. Dotyčného kvůli podezření na ebolu převzalo infekční oddělení Nemocnice Na Bulovce, poté ho však lékaři propustili.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záchranáři převáželi pacientku ve speciálním vaku

Záchranáři převáželi pacientku ve speciálním vaku | Foto: Zdeněk Trnka

Karlovarské wellness centrum obsadili v sobotu vedle záchranářů také policisté a hasiči. Vytyčili kolem hotelu ochranné padesátimetrové pásmo, do kterého nikdo nesměl. Lidé, kteří byli uvnitř, museli do izolace a na místě byl dokonce i dekontaminační stan.

Hygienici ani lékaři z pražské Nemocnice Na Bulovce nicméně nevěří, že by 43letá pacientka ebolu mohla mít. Žena sice byla v Africe, ale z Nigérie se vrátila téměř před dvěma měsíci. Inkubační doba eboly je přitom maximálně jednadvacet dní.

Záchranáři nakonec vyhodnotili, že jde o nějakou jinou infekční chorobu. Kvůli možné nákaze raději použili všechna bezpečnostní opatření. Pacientka je teď na infekčním oddělení nemocnice.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová potvrdila, že pacientka ebolu nemá, podle ní ale obava karlovarských zdravotníků byla na místě. Žena totiž krvácela a to mohlo být příznakem poslední fáze této zákeřné nemoci.

Ebola | Foto: Český rozhlas

Podezření na pacienta s ebolou bylo nejen v Karlových varech, ale i v Praze. Ani v tomto případě o ebolu nešlo. V Praze policie kvůli nemocnému Afričanovi z Ghany uzavřela také část pražského hlavního nádraží.

Šlo o studenta, který v sobotu večer přiletěl na ruzyňské letiště, ale utekl od zdravotní prohlídky. Lékaři a policisté ho pak dostihli právě až na nádraží. Nicméně pak se ukázalo, že muž se prohlídky nejspíš jen z nejasných důvodů bál, ale zákeřnou nemocí netrpěl. Měl jenom rýmu. V Česku se tedy žádný případ onemocnění ebolou nepotvrdil.

Ebola má ve světě již více než 4 tisíce obětí, což je téměř polovina z celkového počtu nakažených. Virus Ebola se přenáší především tělesným kontaktem s nakaženou osobou, případně kontaktem s masem divokých zvířat. Prvotní příznaky se můžou objevit 2 až 21 dnů po nakažení. Charakteristické jsou náhlé horečky, pocity slabosti, bolesti svalů, hlavy a v krku. Následuje zvracení, zažívací problémy, selháni funkce ledvin a jater a v některých případech i vnitřní či vnější krvácení. Bohužel doposud neexistuje proti ebole žádná účinná vakcína ani léčba.

Ebola ve světě | Foto: Český rozhlas

Tomáš Bystrý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme