Ve volbách na Vysočině se dařilo novým politickým uskupením

Lidé na Vysočině rozhodli o tom, kdo bude v dalších čtyřech letech zasedat v obecních zastupitelstvech. Výsledky komunálních voleb v kraji jsou úplně jiné než ty před čtyřmi lety.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby 2014

Volby 2014 | Foto: Filip Jandourek

V Jihlavě může nejvíce slavit hnutí ANO 2011, které získalo hned osm zastupitelských křesel i přes to, že letos o posty v zastupitelstvu usilovalo poprvé. Lídr kandidátky Radek Popelka radost z výsledku neskrýval. Zároveň ale dodal, že o případných koaličních partnerech mají jasno:

„Předem jsme deklarovali, že je pro nás nepřijatelná KSČM. To trvá. Všechno ostatní je ve hvězdách. Bude to věcí dohody a personálního obsazení zastupitelstva, které je v tuto chvíli již dané.“

Stejný počet mandátů jako hnutí ANO má v krajském městě ČSSD. Třetí místo obsadili komunisté. Značný pokles zaznamenala ODS. Ta obhajovala 10 mandátů, získala ale jen polovinu. Čtyři mandáty získalo také nové uskupení Fórum Jihlava, stejně tak KDU-ČSL. Dva mandáty má pak TOP 09.

Jedním z největších překvapení jsou pravděpodobně volby ve Žďáru nad Sázavou. Tam totiž vyhrálo nové uskupení Žďár - Živé město. Absolutně nejvíc preferenčních hlasů přitom získal až z desátého místa kandidátky Michal Olšiak. Známý sochař a výtvarník ze Žďáru by se tak teoreticky mohl stát i starostou. Na druhém místě se umístili sociální demokraté a za nimi lidovci.

V Třebíči a v Havlíčkově Brodě vyhráli volby komunisté. Nicméně výsledky v obou městech jsou velice roztříštěné, o křesla v zastupitelstvech se tam tak bude dělit hned deset politických stran.

V Pelhřimově volby vyhráli sociální demokraté. Sestavit koalici ale bude složité. Sociální demokraté mají totiž stejně mandátů jako ODS. Na třetím místě skončila koalice stran Změna pro Pelhřimov, v zastupitelstvu získala tří mandáty.

Výsledky voleb do městského zastupitelstva - Jihlava | Foto: Český rozhlas

Sledujeme ONLINE: Hlasy jsou sečteny, začínají povolební vyjednávání

Číst článek

ČRo, Martina Kovaříková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme