Jsou jako protipóly. V leteckých závodech ale bratři Šonkové táhnou za jeden provaz

Jako noc a den se liší oba bratři Šonkové, kteří se spolu účastní nejprestižnějších leteckých závodů světa. O tom, že jim to v jednom týmu i přes rozdílné povahy funguje na jedničku, budou chtít přesvědčit fanoušky i v dnešním závodě série Red Bull Air Race v americkém Las Vegas.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Šonka v tréninku na závod v Rovinji

Martin Šonka v tréninku na závod v Rovinji | Foto: Michal Jurman

Těžko hledat většího motoristického fanouška, než jakým je akrobatický pilot Martin Šonka. Řev motoru se mu stal zcela přirozenou kulisou jeho života a nově si jí užívá i při tzv. jet-surfingu, sportu, ve kterém je surfové prkno osazeno právě motorem.

„Jezdím na jet-surfu. Je to sport pro lidi, kteří mají rádi motorky a auta, což jsem i já,“ zmiňuje Martin Šonka svoji novou zálibu jet-surfing.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vášeň k benzínu a motorům Aleš Šonka s bratrem Martinem nesdílí

Jeho pravá ruka v leteckých závodech bratr Josef má ale k podobnému zanícení hodně daleko.

„Já nelítám. Párkrát jsem s bráchou ale samozřejmě letěl v různých letadlech a líbilo se mi to, zejména plachtění. To je tichá záležitost bez motoru a čistý vzduch,“ upřesňuje.

Jenže tichem zrovna závody těch nejlepších leteckých akrobatů neoplývají. Josef Šonka, coby hlavní koordinátor týmu svého bratra, má navíc během série Red Bull Air Race tak nabitý program, že si o slovu klid může nechat jen zdát.

„Řeším denní harmonogram. Kdy bude briefing pilotů, můj nebo našeho technika, v kolik startuje motor, kdy přijdou novináři,“ nastiňuje svůj běžný den v práci.

A k tomu se snaží v týmu bratra suplovat Josef Šonka i zatím chybějící funkci sportovního psychologa.

„Snažím se spíš vtípky odlehčit situaci, aby před letem nebyl nervózní. Martin potřebuje svůj čas před letem, aby ho tak půl hodiny vůbec nic nerušilo,“ popisuje Josef Šonka, jak budou vypadat i nedělní poslední minuty před startem jeho bratra v závodě nedaleko Las Vegas.

V nevadské poušti by tato dvojice chtěla potvrdit fakt, že protipóly se doplňují a zaútočit tak třeba i na dlouho vyhlížené umístění na stupních vítězů. Další díl série Red Bull Air Race startuje krátce po 20. hodině.

Michal Jurman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme