Cyklokrosový talent Jakub Skála by rád pronikl mezi elitu. Zapotřebí je hlavně dřina, říká

Domácí pohárové soutěži cyklokrosařů, TOI TOI Cupu, dominují táborští jezdci. Po sobotním triumfu v Uničově se v čele průběžné klasifikace usadil Michael Boroš. Druhá příčka pak patří dvacetiletému Jakubu Skálovi, který by jednou rád závodil v Beneluxu, ráji cyklokrosu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cyklokrosař Jakub Skála

Cyklokrosař Jakub Skála | Foto: Pavel Petr | Zdroj: Český rozhlas

Cyklokrosu se Jakub Skála věnuje čtrnáct let. Přivedl ho k němu otec. „Musí sportovat celá rodina, aby dítě mohlo dělat cyklokros. Pak třeba přijdou výsledky,“ vysvětluje Robert Skála.

První cíl byl spojen se světovým šampionátem v Táboře v roce 2010. „Šance na úspěch tam byla, zhatila ji ale nemoc,“ vzpomíná Robert Skála.

Přehrát

00:00 / 00:00

S Jakubem a Robertem Skálovými natáčel reportér Pavel Petr

Sám Jakub na začátku cyklokrosové kariéry ovšem tak vysoké cíle neměl. Hleděl k domácím závodům. V Hlinsku mezi kadety vybojoval na mistrovství republiky třetí místo.

„Od té doby se mi v cyklokrosu docela dařilo. Nepovedlo se mi mistrovství světa v Táboře, další rok jsem se ale snažil, abych se mezi nejlepší dostal a vyšel z toho nakonec vicemistr Evropy a málem i medaile z mistrovství světa,“ říká.

Cyklokros je tvrdým sportem. Především v zimě a mrazu tělo dostává pořádně zabrat. Jakub Skála má ale jiný názor.

„Určitě mě cyklokros baví více než silniční cyklistika, která je monotónní, jede se pět hodin a nikdo neví, kdo vyhraje. Je to takové nudné. Cyklokros je zajímavější. Jede se hodinu, je tam terén a je zapotřebí technika,“ srovnává.

Jakub Skála v nové sezoně vyhrál jeden z pohárových závodů, ve dvou zbývajících byl druhý za Michaelem Borošem. Možná už teď proto přemýšlí o tom, jak reálná by byla v budoucnu možnost se cyklokrosem živit.

„Šance, abych se cyklokrosem živil, určitě je. Zapotřebí je jenom dřina, dřina a dřina, aby byly nějaké výsledky. Pak se dá dostat někam výše.“

Rodinná porada u Skálů | Foto: Pavel Petr

Někam výš znamená získat profesionální smlouvu. Ideální zemí pro cyklokrosaře je Belgie. Doma přeci jen šance na odpovídající výdělek není. „Asi by to šlo, ale určitě ne jako v Belgii,“ doplňuje.

Tatínek Robert synova slova potvrdil. I proto, že se cyklokrosu věnuje nejen jako mechanik, ale také funkcionář.

„Český závodník se v zemích Beneluxu uživit může. Za čtyři měsíce si tam může částečně vydělat na celý rok,“ potvrzuje synova slova Robert Skála, který se cyklokrosu věnuje nejen jako mechanik, ale také jako funkcionář.

Škola šla kvůli cyklokrosu stranou

V současné době je v rodině Skálových vše podřízeno mistrovství světa v Táboře na přelomu ledna a února 2015. I studium muselo ustoupit a doma ho v této cestě podpořili.

„Nastoupil jsem na školu, hned jsem ji ale ukončil. Řekl jsem si, že to zkusím na kole, do mistrovství světa v Táboře. A když se povede nějaký výsledek a dopracuju se někam do lepšího týmu, třeba do Belgie, tak bych jezdil dál na kole. Jinak by to bylo zase na škole,“ uvědomuje si Jakub Skála.

Pavel Petr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme