Ve Středočeském kraji se komunálních voleb účastnilo 49 procent voličů

O tom, kdo povede města a obce příští čtyři roky, rozhodovalo v pátek a v sobotu ve Středočeském kraji 49 procent voličů. Je to o tři procentní body méně než před čtyřmi roky. Dnes, den po komunálních volbách, už někteří politici zahájili povolební vyjednávání o tom, kdo povede samosprávu. Jiní získali takovou převahu, že počkají na příští týden.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby 2014

Volby 2014 | Foto: Filip Jandourek

V největším středočeském městě, Kladně, zvítězila v komunálních volbách Volba pro Kladno. Současná vládnoucí ODS skončila druhá. K urnám přišlo přes 31 procent voličů. O pět procent méně než před čtyřmi lety.

Volbu pro Kladno v čele s Milanem Volfem si vybralo skoro 24 procent voličů. Milan Volf město vedl od roku 1998 do roku 2004, tehdy jako člen ODS. Pak ho vystřídal spolustraník Dan Jiránek. Ten je současným primátorem a lídrem ODS, která ve volbách skončila druhá, s 18,5 procenty.

Do třiatřicetičlenného zastupitelstva se dostaly ještě další tři strany, a to ČSSD, ANO 2011 a KSČM. Z 12 kandidujících uskupení jich tedy uspělo pět.

V Benešově dali lidé nejvíce hlasů v komunálních volbách Volbě pro město. Získala přes 24 procent. Druhá skončila ČSSD s 18 procenty a třetí hnutí ANO 2011, které do benešovského zastupitelstva kandiduje poprvé. Zastoupení na radnici budou mít také komunisté a TOP 09, Starostové a nezávislí - Spolu PRO Benešov.

Nejvíce hlasů ze všech dostal Zdeněk Zahradníček z Volby pro město, druhým nejvíce voleným byl ze stejné strany Jaroslav Hlavnička, současný starosta.

Zajímavá budou povolební vyjednávání. V předchozím zastupitelstvu byla Volba pro město v koalici s ODS - měli 15 křesel. Nyní by jich měli společně pouze 10, zastupitelů je celkem 27.

Volby v Rakovníku vyhrála ČSSD, která byla dosud v opozici. Získala téměř 22 procent hlasů. Dosud vládnoucí ODS, která v minulých volbách zvítězila, se propadla na 4. místo se 14 procenty. Druhé je hnutí Město pro Vás s bezmála 18 procenty. Třetí největší počet hlasů získala Komunistická strana Čech a Moravy více než 14 procenty.

Složení zastupitelstva v Rakovníku bude pestré. Kromě zmíněných stran tam jsou také zástupci ANO 2011, TOP 09, Společně pro Rakovník a jedno křeslo má Rakovník v pohybu. K urnám přišlo volit necelých 38 procent voličů.

Komunální volby v Mělníku vyhrálo uskupení Mé město v čele s dosavadním starostou Ctiradem Mikešem. Získalo téměř třetinu všech hlasů v Mělníku. V jednadvacetičlenném zastupitelstvu bude mít 9 křesel. Ve městě přišlo k volbám 37 procent voličů.

Lídr uskupení Mé město a dosavadní starosta města Ctirad Mikeš je tedy hlavním kandidátem na post nového starosty. Na druhém místě skončila s 20 procenty hlasů TOP 09 s podporou nezávislých. Zajímavé je, že ve městě bude mít v jednadvacetičlenném zastupitelstvu své lidi sedm stran z celkových jedenácti, které kandidovaly.

Ve sportovní hale TJ Auto Škoda v Mladé Boleslavi je 6 volebních okrsků | Foto: Radek Duchoň

V Kolíně ve volbách suverénně zvítězilo uskupení Změna pro Kolín stávajícího starosty Víta Rakušana. Od voličů získalo téměř 64 procent hlasů. V novém zastupitelstvu tak bude mít Změna pro Kolín jasnou většinu.

Z 27 křesel obsadí zastupitelé zvolení za Změnu pro Kolín 20 míst. Je to o 12 míst víc, než mělo uskupení doteď. Dva lidi bude mít v kolínském zastupitelstvu sdružení Kolíňáci, které v komunálních volbách skončilo druhé. Po dvou zástupcích budou mít ještě komunisté a hnutí ANO 2011. Sociální demokracii připadne jedno křeslo. V Kolíně přišlo vybírat zastupitele 40 procent zapsaných voličů.

Podle Víta Rakušana je takový výsledek překvapením i pro samotné kandidáty: „Pokusíme se nezklamat. Trošku nás mrzí, že naše současná koalice s TOP 09 a Kolíňáky už nemůže fungovat, protože TOP 09 se do zastupitelstva v Kolíně nedostala. Nicméně už teď můžeme říci, že nebudeme vládnout jako jedna strana. I nadále přes tuto převahu chceme v Kolíně prezentovat koaliční spolupráci. Děkujeme voličům. Je to obrovský závazek. Slibujeme, že nezpychneme.“

V Mladé Boleslavi obhájila vítězství v komunálních volbách Občanská demokratická strana. Voliči jejím kandidátům dali přes 27,5 procenta hlasů. V zastupitelstvu ODS obsadí 12 z 33 křesel, o tři méně než po volbách v roce 2010.

Osm mandátů v zastupitelstvu má díky druhému místu ve volbách hnutí ANO 2011, které usilovalo o hlasy voličů společně s Volbou pro Mladou Boleslav. Třetí ČSSD má sedm míst. Do zastupitelstva se v Mladé Boleslavi dostali ještě tři kandidáti z uskupení TOP 09 - lidi, které znáte, a stejný počet komunistů. K urnám přišlo 37 procent voličů.

Vítězství v komunálních volbách v Kutné Hoře obhájila Šance pro Kutnou Horu stávajícího starosty Ivo Šance. Volilo ji přes 19 procent lidí. Oproti minulým volbám vládnoucí uskupení přišlo o část svých voličů i sedm křesel v zastupitelstvu.

Kromě Šance pro Kutnou Horu s šesti křesly se do sedmadvacetičlenného zastupitelstva dostalo ještě dalších šest uskupení.

Druhý nejvyšší počet hlasů dali voliči kandidátům z Kutnohorské změny. Za Šancí pro Kutnou Horu ztrácí jen něco přes jedno procento. Vyloučit se tak nedají velmi vyhrocená jednání o budoucí koalici. V Kutné Hoře přišlo k volbám přes 39 procent voličů, je to méně než před čtyřmi lety.

V Nymburce se do zastupitelstva dostali zástupci všech sedmi kandidujících uskupení. Vítězem je Změna pro Nymburk. Od voličů dostala přes 19 procent hlasů. Výsledky jsou ale dost vyrovnané.

Změna pro Nymburk bude mít v novém jednadvacetičlenném zastupitelstvu čtyři místa. Stejný počet křesel obsadí ve volbách druhé hnutí ANO 2011 a také Česká strana sociálně demokratická, které voliči v Nymburce dali třetí nejvyšší počet hlasů.

Lídr Změny pro Nymburk, stávající místostarosta Pavel Fojtík, chce už dnes začít s prvními povolebními vyjednáváními o možné koalici.

V Příbrami ve volbách zvítězilo hnutí ANO 2011. Kandidáti strany získali 30 procent hlasů. Porazili tak dříve silnou sociální demokracii, která odchází s necelými 15 procenty. Třetí je TOP 09, potom Komunistická strana Čech a Moravy a ODS, která získala v zastupitelstvu jediné křeslo. Předstihl jí dokonce i úplný nováček Šance pro Příbram. Ta má tři posty.

V Příbrami se před volbami často ozývalo, že je třeba rozbít dlouholetou a nepropustnou koalici ČSSD a ODS. Ti, kteří si to přáli, mohou být spokojeni. Zatímco dříve měli spojenci v zastupitelstvu 17 křesel, po těchto volbách mají sociální demokraté pouze 4 místa, a výrazně jim nepomůže ani jeden post občanské demokracie.

Vítěz ANO 2011 má 10 mandátů. TOP 09 čtyři, Komunisté a Šance pro Příbram po třech.

V Berouně vyhráli volby do obecního zastupitelstva Nezávislí Berouňáci. Volilo je celkem 25 procent lidí. V jednadvacetičlenném zastupitelstvu budou mít Nezávislí Berouňáci šest křesel. Lídr strany Šárka Endrlová je hlavní kandidátkou na post starostky.

Na druhém místě skončila ve volbách se 14 procenty hlasy ČSSD. V zastupitelstvu bude mít křesla osm subjektů z devíti, které kandidovaly. K volbám přišlo ve městě přes 34 procent voličů.

Dříň. Volby v druhém nejmenším kladenském okrsku | Foto: Kateřina Havránková

V Roztokách zvítězili zástupci TOP 09 a nezávislých, dostali téměř 35 procent hlasů. Na druhém místě je s 18 procenty Strana zelených. Třetí je sdružení Sakura se 14,5 procenty. Do zastupitelstva se dostali také zástupci ODS, Volby pro město Roztoky, ČSSD a KSČM.

Předchozí volby vyhrálo v Roztokách sdružení DOST. Starostou se ale tehdy stal Jan Jakob z TOP 09. Ten je jedničkou strany také letos a dostal nejvíce hlasů ze všech kandidátů. Jeho strana má v jednadvacetičlenném zastupitelstvu 9 křesel a má tak velkou šanci svůj post obhájit.

Přes 43 procent voličů vybíralo v Brandýse nad Labem-Staré Boleslavi nové složení radnice. Oproti tradičním stranám uspěla dvě nová politická uskupení - spolek Naše dvojměstí a hnutí Podpora občanů. Do jednadvacetičlenného zastupitelstva se dostalo 8 ze14 kandidujících subjektů.

Naše dvojměstí získalo díky více než 23 procentům hlasů šest mandátů, Podpora občanů pět - včetně toho pro veslaře Ondřeje Synka.

ODS má tři mandáty včetně toho pro současného starostu Ondřeje Přenosila, TOP 09 bude mít v zastupitelstvu dva zástupce, stejně jako ČSSD. KSČM, hnutí PRO Sport a zdraví a spolek Nezávislí 2014 po jednom.

Výsledky voleb do městského zastupitelstva - Kladno | Foto: Český rozhlas

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme