Akrobatický pilot Šonka bude v Las Vegas útočit na závěrečné finále

Nevadské Las Vegas je známé hlavně jako město hazardu, ale tento víkend zde pokračuje šampionát v akrobatické létání s názvem Red Bull Air Race, kterého se účastní i český pilot Martin Šonka. Ten hodlá ve městě kasin vydolovat ze vzdušné rulety mezi pylony maximální možnou výhru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Akrobatický pilot Martin Šonka

Akrobatický pilot Martin Šonka | Foto: Michal Jurman

„Právě, že je to město hříchu, takže je tam herna, kasino přímo v hotelu a místnost pro svatby. Ale samozřejmě, když už tam člověk je, tak tam nějaký čtvrťák hodím,“ usmívá se pragmaticky Martin Šonka při zmínce na lákadla, kterými Las Vegas po okraj oplývá.

Jenže není všechno zlato, co se třpytí. I tento závodní víkend se totiž v tom základním nebude nijak lišit od těch předchozích. Tedy bude hlavně jednou velkou řeholí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Během sezony jsme se dostali docela vysoko a reálně můžeme uvažovat o finále, říká před startem v Las Vegas akrobatický pilot Martin Šonka

„V každé lokaci je to o tom, že je člověk až do večera na letišti. Pak přijdeš mrtvej do kasina a tam máš pět minut, než usneš. Nenáme několik dní, abychom si to procestovali. Je to letiště, hotel, letiště, hotel a jede se dál. Je to takový kolotoč.“

Kolotoč, ve kterém se ale letos Šonka usadil hodně pevně a vypadnout z něj mu rozhodně nehrozí.

V předchozích šesti závodech dokázal vybojovat 10 mistrovských bodů, přesto několikrát naznačit hlavně v trénincích, že se může při troše štěstí poměřovat i s těmi nejlepšími.

A právě toho by chtěl Šonka nyní dosáhnout v extrémně těžkých nevadských podmínkách. Tedy ve vysoké nadmořské výšce o nižší hustotě vzduchu.

„Právě díky těm podmínkám je Las Vegas nevyzpytatelné. Hodně bude záležet na výkonnosti letadel. Během sezony jsme se dostali docela vysoko a reálně můžeme uvažovat o finále,“ myslí rodák ze Dvora Králové nad Labem na účast v závěrečném boji nejlepší čtveřice pilotů, která by pro něj byla jistou satisfakcí za namáhavý rok.

Během něj musel své životní vášní obětovat i tolik milovanou práci v české armádě. Zároveň musel neustále trnout nad tím, zda dokáže se svými sponzory pokrýt náklady na extrémně finančně náročnou sezónu.

„Vyjde to tak na hraně. Bylo to tím, že se pořizovalo nové letadlo, tak doufejme, že bude držet. Snad nebudou žádné opravy. Možná brácha bude muset počkat na část platu do příštího roku. Uvidíme, jak se povede v kasinu,“ nechává si návštěvu kasina 36letý elitní český pilot až jako záložní variantu svého plánovaného úspěchu v americkém Las Vegas.

Tou prvořadou je zaútočit v nevadské poušti poprvé v sezóně na stupně vítězů, a o tom jak bude tento cíl blízko, napoví Šonkovi už nadcházející sobotní kvalifikace.

Michal Jurman, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme