Přes třetinu křesel na brněnské radnici obsadili nováčci. Zvítězilo hnutí ANO

Politická mapa se po komunálních volbách bude výrazně přepisovat také v Brně. Rovných dvacet z pětapadesáti mandátů ve městském zastupitelstvu získala nová politická uskupení. Hnutí ANO 2011 brněnské volby vyhrálo, o více než dvě procenta předstihlo dosud vládnoucí ČSSD. Na třetím místě se umístilo hnutí Žít Brno s podporou Pirátů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby 2014

Volby 2014 | Foto: Filip Jandourek

Hnutí ANO vyhrálo s necelými dvaceti procenty hlasů volby do brněnského městského zastupitelstva. ČSSD, strana současného primátora Romana Onderky, skončila o dvě procenta těsně druhá. Sám Onderka je s přízní voličů spokojený:

„Že nevzali lístky se sociální demokracií a nehodili je do koše a že jsme od nich dostali tak velkou důvěru - to je obrovská pokora a ocenění.“

Třetí místo pak obsadilo původně recesistické hnutí Žít Brno.

„Není to velké překvapení, ale je to strašná radost. Doufali jsme, že uspět můžeme a hlavně jsme chtěli, abychom se tam dostali, abychom mohli začít radnici otevírat spolu s Piráty. A tohle je úplně boží,“ raduje se i lídr Matěj Hollan.

Povolební jednání začala téměř ihned po sečtení výsledků. Hnutí ANO v Brně zvažuje koalici s hnutím Žít Brno, Stranou zelených nebo KDU-ČSL. Podle brněnského lídra Petra Vokřála se ale nebrání ani vyjednávání s ČSSD:

„Určitě to bude respektovaná strana i nadále v Brně, ale uvidíme, jak vyhodnotí výsledek voleb a s čím budou ochotní do těch koaličních jednání přijít.“

Komunální volby na jižní Moravě přilákaly k urnám 47,24 procent oprávněných voličů.

V Břeclavi bude další čtyři roky vládnout koalice složená z hnutí Pro Region, ČSSD a hnutí ANO. Všechna tři uskupení tuto spolupráci potvrdily dnes podpisem koaliční smlouvy.

Ve Znojmě vyhrála obecní volby ČSSD, druhá skončila KSČM, těsně před hnutím ANO. Do zastupitelstva se ještě dostaly KDU-ČSL, ODS, Změna Znojmo s podporou nezávislých kandidátů a Pirátů a uskupení Pro Znojmo.

Podle lídra ČSSD Vlastimila Gabrhela vyjednávání o možné koalici už začala: „Oslovíme všechny politické strany a budeme se snažit domluvit v rámci společného politického programu.“

V Blansku podle očekávání zvítězili sociální demokraté se ziskem sedmi mandátů z celkových sedmadvaceti. Následuje je ODS s 5 mandáty a jako v jednom z mála velkých měst tam může zůstat současná koalice.

Politická mapa se bude přepisovat v Hodoníně. Volební vítězství zaznamenal nováček voleb, hnutí ANO 2011, v jehož čele stojí současná starostka města. Minulý vítěz voleb - ČSSD - se propadl až na třetí příčku za komunisty.

Sociální demokraté naopak potvrdili svoji pozici ve Vyškově, kde získali celou třetinu všech mandátů ve městském zastupitelstvu. Druhá KDU-ČSL získala čtyři mandáty. Stejný počet křesel obsadí i třetí KSČM a těsně čtvrtá Volba pro město.

Výsledky voleb do městského zastupitelstva - Brno | Foto: Český rozhlas

ČRo, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme