Olomouc ovládne ČSSD s ODS, TOP 09 a lidovci. Vítězné ANO skončí v opozici

Koalici v Olomouci vytvoří ČSSD s ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Vítězné ANO zůstane v opozici. Primátorem krajského města by se podle dnes podepsané dohody měl stát lídr ČSSD Antonín Staněk.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Primátor Olomouce, lídr ČSSD Antonín Staněk.

Primátor Olomouce, lídr ČSSD Antonín Staněk. | Zdroj: ČTK

„Naše pozice při vyjednávání s ANO byla výrazně slabší. Představa ANO o případné spolupráci byla sice zajímavá, nicméně jsme měli pocit, že bychom náš program nebyli schopni naplňovat v tom rozsahu, jak jsme ho voličům slíbili,“ řekl Českému rozhlasu Antonín Staněk.

Dosavadní primátor Martin Major z ODS šel do jednání s ostatními stranami proto, že občanské demokraty ANO neoslovilo. „Nás vítěz voleb nekontaktoval. Vycházíme z dlouholeté tradice a principu, že vítěz voleb zahajuje jednání,“ vysvětluje.

První muž kandidátky ANO Milan Feranec tvrdí, že takový výsledek očekával. „Počítal jsem, že to může nastat. Tradiční strany v Olomouci jsou velmi velmi propojené, takže se domluvily bez nás a nechtějí žádnou změnu poměrů na radnici,“ uvedl Feranec.

Výsledky voleb do městského zastupitelstva - Olomouc | Foto: Český rozhlas

„Budeme dělat standardní opoziční práci. Budeme sledovat, co se děje. Budeme žádat vysvětlení,“ popsal další působení hnutí ANO v olomouckém zastupitelstvu.

V 45členném zastupitelstvu bude mít čtyřstranná koalice většinu 24 zastupitelů. Smlouvu mají zástupci stran uzavřít do 17. října. V předchozích čtyřech letech na radnici vládla koalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09.

Podle dnes uzavřené dohody by ČSSD měla v 11členné městské radě získat pět křesel včetně primátorského. ODS, KDU-ČSL a TOP 09 budou mít v radě po dvou zástupcích.

Dosavadní primátor Martin Major z ODS bude náměstkem. Dalšími náměstky budou Ladislav Šnevajs z KDU-ČSL, Aleš Jakubec z TOP 09, Jaromír Czmero a Pavel Urbášek, oba z ČSSD.

Hnutí ANO v Olomouci získalo 23,4 procenta hlasů voličů a v 45členném zastupitelstvu bude mít 12 členů. Druhá ČSSD dostala 18,7 procenta, což odpovídá deseti mandátům. Pro třetí ODS hlasovalo 11,1 procenta voličů a bude mít pět zastupitelů. Lidovci získali pět mandátů. Po čtyřech křeslech v zastupitelstvu obsadí KSČM a TOP 09. Do zastupitelstva se dostala také nově založená sdružení Občané pro Olomouc (tři mandáty) a ProOlomouc (dva mandáty).

David Černý, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme