Zpravodaj ČRo: Sehnat ve Vietnamu nosorožčí rohy není problém

Vynášejí více než drogy nebo zlato. Za kilogram nosorožčích rohů na černém trhu získáte v přepočtu až jeden a čtvrt milionu korun. Pytláci proto dál decimují africké národní parky a rohy následně pašují do Číny a Vietnamu. A i když je obchod s rohy zakázán, není problém je sehnat, Číňané a Vietnamci totiž věří, že dokážou vyléčit téměř vše včetně rakoviny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nosorožec

Nosorožec | Foto: Jiřina Šmídová

V prvním z krámků s tradiční medicínou, které lemují třídu Lan Ong pojmenovanou po slavném léčiteli z 18. století, nemám úspěch. Prodavačka jen kývá hlavou, prášek z nosorožčích rohů nenabízí. Anebo se jí nezamlouvám a nechce to přiznat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ani přes zákaz prodeje není problém nosorožčí rohy sehnat, zjistil v Hanoji zpravodaj ČRo Robert Mikoláš

Prý má jen prášky proti bolestem kostí nebo různé čaje, houby a bůhvíco dalšího. Její hlas totiž přehlušují projíždějící motorky. Rozloučím se tedy a pokračuji v pátrání. A hned asi o dvacet metrů dál mám větší štěstí.

„Ano, mám. Je to ale hrozně drahé! Pět tisíc amerických dolarů za sto gramů,“ vyhrkne na mne asi 40letá žena a opatrně zavětří. Cítí ze mne peníze, obranný instinkt ji ale zatím ještě ovládl.

„Na částce mi nezáleží,“ odvětím a snažím se navodit dojem člověka, který skálopevně věří báchorkám o zázraku jménem nosorožčí rohy a je za ně ochoten zaplatit, co si řekne.

Nosorožci umírají kvůli pověrám

„Vyléčí všechny druhy rakoviny. Všechny. A je dobrý i na jiné věci – na horečku, detoxikuje organismus a pro pány je výborný i na potenci,“ přesvědčuje mne.

Nevycházím z údivu, alespoň naoko. Hlavou se mi však honí myšlenky na zabité nosorožce, kteří trpí jen kvůli pověrám. I odborné analýzy už potvrdily, že rohy obsahují stejné látky jako lidské nehty.

Odcizený roh nosorožce | Foto: Andrea Kratinová

Nedávám však nic znát a přistupuji na její cenu. V tu chvíli vezme notýsek s telefonními čísly a jedno z nich hned nato vytočí.

„Hele, prosím tě, kolik teď stojí rohy? Co? Kolik stojí a jestli máš? Mám tady zákazníka. Stojí tady u obchodu, proto se ptám na cenu. Tak mi zavolej zpátky. Anebo mi to řekni hned. Máš, nebo ne? Aby věděl. Dobře, dobře, tak hned brnkni,“ domluví a pokládá sluchátko.

„Nemá zboží u sebe. Musím počkat, až mi zavolá zpátky,“ říká. Roh ale bude. „Prodáváme celý kus, ten si pak rozdrtíte na prášek nebo nastrouháte,“ vysvětluje, jak se vlastně roh používá.

Obavy zastíní vidina zisku

A co vývoz z Vietnamu, je to bezpečné? „Jo, to můžete, to nevadí,“ odpovídá. Její muž, sedící dosud mlčky u vchodu, ale směrem k nám prohodí, že je to nezákonné a že veškerá odpovědnost leží na mně.

Celý obchod ovšem nechává na manželce, a tak se opět znovu ponoří do čtení novin, ve kterých mimochodem zrovna vyšel celostránkový článek o vraždění slonů a nosorožců a boji s pytláky.

Rentgenový snímek kufru s pašovanými sloními kly | Foto: Celní správa ČR

Tohle téma ho ale očividně nezajímá. Byznys je byznys, a dokud budou lidé této léčbě věřit, tak proč na tom nevydělat.

„Zavolám. Dám vám vědět, až roh budu mít. Dejte mi číslo,“ říká mi. Tuší velký zisk, ale opatrná je i nadále. Nějaké číslo jí tedy nadiktuji.

A zatímco se ztrácím ve víru vietnamského velkoměsta, pytláci v Africe právě zabili jednoho až dva nosorožce.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme