Těchonínská nemocnice prověří svou připravenost na pacienty s ebolou

Speciální vojenská nemocnice v Těchoníně na Orlickoústecku preventivně prověří připravenost na ebolu. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD chce vyzkoušet záložní nemocnici, kdyby pražská Bulovka měla dva bioboxy obsazené. Přípravu cvičení projedná dnes Ústřední epidemiologická komise.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Těchoníně ošetřují pacienty s vysoce nakažlivými nemocemi. Právě tady by se mohla léčit ebola

V Těchoníně ošetřují pacienty s vysoce nakažlivými nemocemi. Právě tady by se mohla léčit ebola | Foto: Filip Jandourek

Těchonínská nemocnice může přijmout až čtyřikrát více pacientů s podezřením na ebolu než Nemocnice Na Bulovce. Má celkem osm speciálních lůžek. Běžně ale není v provozu a její aktivizace trvá tři dny.

Podle mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánky Čechové by Těchonín mohl přijmout nemocné i dříve. „Předpokládáme, že v případě krizového stavu by to pravděpodobně šlo i rychleji,“ říká Čechová.

Armáda není schopna sama personál záložního zdravotnického zařízení zajistit, proto se domlouváme, že bychom jim vypomohli civilním personálem, vysvětluje ministr zdravotnictví za ČSSD Svatopluk Němeček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Smysl armádního centra pro léčbu nebezpečných infekcí v Těchoníně vysvětloval ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

„Secvičení jednak mezi vojenským a civilním personálem, jednak s vybavením centra je třeba v praxi procvičit. Personál určitě narazí na technické obtíže,“ popisuje Němeček.

Armádní centrum pro léčbu nebezpečných infekcí stojí ministerstvo obrany 130 milionů korun ročně. Zatím se tam nikdo kromě vojáků v karanténě po zahraničních misích neléčil.

„Kapacita Bulovky jsou dvě místa. Samozřejmě se může stát, že nemocných bude více. Potom je třeba mít Těchonín připraven tak, aby všechno fungovalo,“ upozornil ministr zdravotnictví.

Nebezpečný virus zatím nebyl na území České republiky zaznamenán, ale v zemích západní Afriky se dále šíří. Onemocnění má vysokou úmrtnost, v průměru 60 procent nakažených zemře.

Podle informací Světové zdravotnické organizace činil k 5. říjnu počet obětí ve třech nejhůře zasažených zemích, tedy Libérii, Sieře Leone a Guineji, téměř 3900. Nakažených bylo přes osm tisíc.


Zvětšit mapu

Pavla Firbacherová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme