Máme vlastní zákon: oběma se písnička musí líbit, shodují se Svěrák s Uhlířem

14. říjen 2014

„Někdy se neudržíme, a místo abychom nadělovali písničky dětem, tak zpíváme, co pálí nás,“ shodují se tvůrci populárních písní Zdeněk Svěrák a Jaroslav Uhlíř, kterým vychází nová deska Jupí. V rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou ale vzpomněli i na starší písně. Například na Plovárnu, která je o dvou starých pánech, kteří smutně sledují, jak dívky opouštějí vyleženou trávu.

Jak vznikla známá píseň Stožáry vysokého napětí? „Tatínek mi v dětství říkal: Kdybys někdy zabloudil, tak běž po stožárech domů,“ vysvětluje Zdeněk Svěrák.

Ten také připomíná, že Jaroslav Uhlíř umí udělat jak veselou, tak smutnou písničku. „Stožáry mi daly zabrat! Když jde o lásku, tak jde muzika sama, ale tahle píseň je jiná kategorie,“ vzpomíná Jaroslav Uhlíř.

Čtěte také

Zdeněk Svěrák a Jaroslav Uhlíř spolupracují od roku 1967. „Nedávno jsem koncertoval v domově důchodců, zpívali tam nejraději dětské písničky jako Dělání nebo Statistiku,“ usmívá se Jaroslav Uhlíř, který ale občas zavítá i na rockové festivaly. Naopak Zdeněk Svěrák má v oblibě spíše komornější prostředí. „Nemám rád velké sály,“ podotýká.

Zdeněk Svěrák a Jaroslav Uhlíř vzpomínali, jak vznikaly jejich společné písničky

V říjnu vychází jejich nová deska Jupí s písničkami z televizního pořadu Hodina zpěvu. „Máme zákon, že oběma se písnička musí líbit. A například moje žena je specialistka na to, že odhaluje, kde sám sebe Jaroslav Uhlíř vykrádá,“ usmívá se Zdeněk Svěrák.

Čtěte také

Jak vznikaly společné písně Zdeňka Svěráka a Jaroslava Uhlíře? Kde hledají inspirace k textům? I to jste se mohli dozvědět mezi 10. a 11. hodinou v Hostu Radiožurnálu.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio