NKÚ zjistil nestandardní převod 5 miliard na ministerstvu dopravy

Ministerstvo dopravy na konci roku 2012 nestandardně převedlo 5 miliard korun a ovlivnilo tím schodek státního rozpočtu v letech 2012 a 2013. Zjistil to Nejvyšší kontrolní úřad.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejvyšší kontrolní úřad, NKÚ (ilustrační foto)

Nejvyšší kontrolní úřad, NKÚ (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

O transakci peněz z operačního programu Doprava na účet Státního fondu dopravní infrastruktury tehdy požádalo ministerstvo financí. Českému rozhlasu to řekla mluvčí NKÚ Olga Málková.

„Ministerstvo dopravy ji uskutečnilo v poslední den roku 2012. Celý proces převodu prostředků, včetně žádostí a finanční kontroly, trval pouhé dva pracovní dny. Jako důvod převodu prostředků ministerstvo dopravy uvedlo optimalizaci finančních operací státního rozpočtu na rok 2012 a řízení likvidity státu. Státní fond dopravní infrastruktury poslal zmíněných 5 miliard korun zpět na účet ministerstva dopravy 13. února 2013,“ vysvětlila mluvčí NKÚ.

Běžná praxe ale byla, že pokud Státní fond dopravní infrastruktury dotace z operačního fondu Doprava nestihl poskytnout jejich konečnému příjemci nebo je příjemci nevyčerpali, Státní fond dopravní infrastruktury vrátil peníze ministerstvu dopravy nejpozději do 20. prosince.

Ministerstvo dopravy podle mluvčího Martina Nováka ale odmítá, že by zmíněným převodem peněz porušilo právní předpisy.

„K převodu peněz došlo na základě ministerstva financí, a bylo to pravděpodobně z toho důvodu, že byla vytvořena rezerva pro to, aby mohli peníze čerpat hned z kraje roku. Tím, že pravděpodobně byl ten účet otevřen zavčasu pro SFDI, tak rezerva využita nebyla, a tím pádem peníze vrátili k nám zpět do rozpočtu,“ reagoval na zjištění NKÚ mluvčí ministerstva dopravy.

Tereza Chlubná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme