Do boje proti strašáku jménem Alzheimer vytáhli i Horáček a Segrado. Pořádají Nezapomenutelný večer

13. říjen 2014

Hudba spojuje. O tom jsou přesvědčeni Michal Horáček, František Segrado a jejich přátelé. Už na tuto středu, 15. října, proto připravili první benefiční koncert ve prospěch České alzheimerovské společnosti. Výtěžek z koncertu, který se odehraje v divadle La Fabrika, pomůže lidem s demencí a jejich těžce zkoušeným rodinám. Název akce má proto širší význam – umělci zvou na Nezapomenutelný večer. O co nejširší publikum se postará Radiožurnál jako hrdý mediální partner přímým přenosem.

Nezapomenutelný večer bude hodně o hudbě a ještě více o vůli pomoci. Pomoci lidem, kterým se právě zapomínání stalo osudným.

Hudebníci představí zbrusu nový recitál Mezi námi a pokřtí první sólové album Františka Segrada. Celý večer chce upozornit především na problém stáří a jeho kvality a také uvést na pravou míru rozšířený omyl, že ztráta paměti je normální součástí stárnutí. Není! Je to symptom nemoci, kterou odborníci nazývají epidemií třetího tisíciletí.


143 tisíc lidí v České republice trpí demencí. Tři čtvrtiny z nich nemají správnou diagnózu. Pomozte nám to změnit! Odešlete dárcovskou SMS ve tvaru DMS mezera PROTIDEMENCI na telefonní číslo 8 a čtyři 7. Cena DMS je 30 Kč. Více na www.darcovskasms.cz. Službu DMS provozuje Fórum dárců. Technicky zajišťuje ATS Praha.

O palčivosti problému vypovídá i to, že se syndrom demence v Česku úzce dotýká více než čtvrt miliónu lidí. Nemocných je u nás podle odhadů Alzheimer Europe více než sto čtyřicet tisíc a jejich počty prudce rostou. Získané prostředky proto využije Česka alzheimerovská společnost (ČALS) na rozvoj péče o lidi takto postižené a na podporu jak nemocných, tak jejich rodin.

Pozoruhodný debut šedesátníka

Na co se mohou diváci slavnostního večera i posluchači Radiožurnálu těšit? Umělci, kromě dvou zmíněných také Lenka Nová, Ruth Horáčková a Ondřej Ruml, představí zbrusu nový program recitálu Mezi námi. Křtít se bude i první sólové album Františka Segrada, které vzniklo v dílně Michala Horáčka.

Je překvapivé, že po tolika letech na hudební scéně si svou první desku zpěvák nadělil až k šedesátinám. Nese prostý název Segrado. Hudbu tomuto brilantnímu vypravěči s nezaměnitelným chraplavým hlasem napsali přátelé, včetně Petra Hapky a autorem textů písní je Horáček. Tito muzikanti jsou pro mnohé sami o sobě zárukou, že Segradův debut, jakkoliv pozdní, stojí za pozornost.

senioři - důchodci - starší pár

Alzheimer – strašák opředený mýty

Výtěžek celé akce pomůže lidem s chorobou, která je noční můrou nás všech. Všichni toužíme stáří prožít důstojně a plnohodnotně, ale zdaleka ne všem se to podaří. Alzheimer je diagnóza, kterou nechce slyšet nikdo z nás, přesto se stále zvyšuje počet lidí, kteří ji od svého lékaře slyší. Nemoc, která je jednou z nejčastějších příčin demence, totiž postihuje až neuvěřitelných čtyřicet čtyři miliónů lidí po celém světě!

Je to jedna z nejzáhadnějších chorob, opředená celou řadou mýtů a nesmyslů – třeba že ztráta paměti je přirozenou součástí stáří, že se týká jen starých lidí, je léčitelná apod. Pravdou je, že útok Alzheimera nikdo nepřežije – je to šestá nejčastější smrtelná nemoc, která přichází nenápadně a bez jasné příčiny a týká se dokonce i třicátníků.

Demence navíc nezasahuje jenom nemocné, zásadně ovlivňuje také životy jejich nejbližších, ze kterých se postupně stávají frustrovaní pečovatelé na plný úvazek. Většina péče o klienty se totiž odehrává právě v rodinném prostředí.

Je proto důležité všemi dostupnými prostředky podporovat nejen nemocné, ale i pečující rodinné příslušníky a věnovat velké úsilí osvětě. Přestože jde o chorobu neléčitelnou, existují cesty, jak zpomalit její průběh nebo zmírnit riziko onemocnění.

„Oceňujeme, že se Český rozhlas jako veřejnoprávní médium problematice demence dlouhodobě věnuje a jsme rádi, že letos kromě společného testování paměti přímo v budově rozhlasu budeme spolupracovat také na přenosu koncertu na pomoc lidem s demencí, který připravil Michal Horáček a František Segrado. Lidé s demencí a jejich rodiny si takovou pozornost nesporně zaslouží,“ říká předsedkyně ČALS, docentka Iva Holmerová.

Vstupenky na 1. benefiční koncert ČALS s názvem Nezapomenutelný večer v hodnotě 590 korun zakoupíte přímo v divadle La Fabrika – více na lafabrika.cz a alzheimer.cz.

Spustit audio