Letošní úroda brambor je nadprůměrná, v Plzeňském kraji už mají sklizeno

Po slabých letech se konečně čeští bramboráři dočkali nadprůměrné úrody. Kvůli počasí ale sklizeň nabrala dvoutýdenní zpoždění a zhruba třetina produkce je stále v zemi. A zatímco na některých místech republiky může pokračovat až do poloviny listopadu, v Plzeňském kraji, kde zemědělci brambory pěstují spíše okrajově a na malých plochách, je už vesměs sklizeno.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

brambory

brambory | Foto: stock exchange

Ludvík Lexa z Malesic pěstuje brambory už 22 let, ale v posledních letech snížil plochu z pěti hektarů na jeden. „Hlavním důvodem byly nízké ceny a velký prodělek. A v poslední době i nedostatek pracovníků, kteří jsou ochotni tuto práci dělat, jak sběr, tak třídění,“ říká.

Letošní úrodu už má sklizenou. Byla prý velmi dobrá. „Prodávali jsme brambory za pět korun za kilogram, zákazníků jsme měli moc, takže máme celou úrodu prakticky prodanou,“ dodává Lexa s tím, že letos opravdu nebyly žádné problémy.

Podle obchodního zástupce pěstitelské a šlechtitelské společnosti Vesa Velhartice Miroslava Sedláčka to ale neplatí plošně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zemědělci v Plzeňském kraji hodnotí letošní úrodu brambor. Mluvila s nimi reportérka Martina Klímová

„Já bych řekl, že nejpodstatnější problém je plíseň bramborová. V některých partiích, které byly v propadlinách, kde bylo mokro větší, už se objevují první náznaky, že by se brambory nemusely dočkat jara,“ upozorňuje.

„Problémem je černá zvěř. V lokalitách vedle remízků, krajů lesa se setkáváme s tím, že jsou brambory poryté od černé zvěře,“ doplňuje. Hlavním důvodem, proč čeští farmáři opouštějí pěstování konzumních brambor, jsou ale nízké výkupní ceny.

„Vzhledem k tomu, že výnosy jsou mírně nadprůměrné, výkupní ceny budou určitě zhruba o polovinu menší než v loňském roce. V současné době je farmářská cena mezi dvěma a třemi korunami,“ informuje Sedláček.

Zájem o pěstování brambor klesá

Hranice rentability u dobrých pěstitelů je zhruba okolo 2,50 koruny za kilogram, na hranici nákladů. Právě malý zisk je hlavním důvodem, proč zájem o pěstování brambor klesá. To potvrzuje také předseda Ústředního bramborářského svazu České republiky Miloslav Chlan.

„Za posledních deset let plochy konzumních brambor klesly o 50 procent, což je pro nás jako spotřebitele určitě špatně. Kritická situace byla v loňském roce, kdy se dovezlo 40 procent naší spotřeby brambor,“ podotýká.

Zabránit dalšímu poklesu má pobídka ministerstva zemědělství. Čeští pěstitelé si jako jediní v Evropské unii poprvé v příštím roce rozdělí 50 milionů korun na pěstování konzumních brambor. O dotaci chce požádat i Ludvík Lexa.

„Zkusím to, asi to bude výhodné. Bylo by to vhodné, abychom nemuseli dovážet odrůdy z Polska. Měli bychom uchovat naše odrůdy pro naše zákazníky,“ uzavírá. Podpora na pěstování konzumních brambor má pokračovat minimálně do roku 2020 a měla by růst.

Martina Klímová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme