V Sýrii zemřelo několik dětí po očkování proti spalničkám. Vakcína byla asi kontaminovaná

V Sýrii se objevilo nejméně 15 případů úmrtí malých dětí, které zemřely krátce po podání vakcíny proti spalničkám. Vakcinaci sponzorovaly Spojené národy, přímo na syrském území je ale zajišťovaly tamní úřady. Všechny případy se staly na severu země, který kontroluje umírněná protirežimní opozice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Očkování. Ilustrační foto

Očkování. Ilustrační foto | Foto: Fotobanka Stock Exchange

Když se v polovině září začaly objevovat první zprávy o dětských úmrtích v důsledku očkování, Světová zdravotnická organizace (WHO) v první řadě program přerušila.

„Prokazatelně se to stalo v oblasti, kde se vede plošné očkování proti spalničkám. Místní úřady proto pozastavily vakcinaci, dokud se případy úmrtí nevyšetří,“ řekl tehdy mluvčí Spojených národů.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Sýrii zemřelo po podání vakcíny proti spalničkám nejméně 15 dětí. Podrobnosti zjišťovala redaktorka Tea Parkanová

Tou dobou se objevovaly spekulace, že vakcínu záměrně kontaminovali agenti režimu Bašára Asada. Jejich motivem by v takovém případě zřejmě bylo zkompromitovat opozici, která sever Sýrie ovládá.

Světová zdravotnická organizace okamžitě zahájila vyšetřování dětských úmrtí. Jako pravděpodobnou příčinu označila chybu při míchání vakcíny.

WHO zjistila, že zdravotníci dětem nejspíš omylem naočkovali svalový relaxant. Popsala také, jak k tomu mohlo dojít.

Vakcína se totiž do Sýrie dováží ve formě prášku, který se později rozpustí v příslušném roztoku. Jenže společně s roztokem byly skladovány také ampule se svalovým relaxantem. A tehdy se při balení zásilek někdo zřejmě spletl a vakcínu poslal se nesprávnými ampulemi.

Chybu u výrobce očkovací látky Světová zdravotnická organizace jednoznačně vyloučila. Pro její teorii podle odborníků svědčí také fakt, že všem dětem, které zemřely, bylo méně než dva roky. Odpovídá to tomu, že se svalové relaxanty dávkují podle hmotnosti. Větším dětem bylo zle, měly alergické reakce a podobně, ale přežily.

Vyšetřování nicméně pokračuje, protože se zatím nepodařilo stoprocentně vyloučit možnost, že ampule někdo zaměnil záměrně.

Podmínky v uprchlickém táboře jsou nouzové | Foto: Jaromír Marek

Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme