Podle Chodorkovského může Rusku pomoci, když se Západ vrátí ke svým hodnotám

Rusko jako nedemokratická síla na světové politické scéně. To je téma, na které dnes diskutují či diskutovali účastníci konference Forum 2000 v pražském paláci Žofín. Dnes na fóru opět vystoupil někdejší šéf ruského ropného koncernu Jukos a donedávna také vězeň Michail Chodorkovskij a promluvil také historik Andrej Zubov, který ztratil práci kvůli kritice ruského postupu na Krymu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michail Chodorkovskij, Forum 2000 v Praze

Michail Chodorkovskij, Forum 2000 v Praze | Foto: Filip Jandourek

„V Rusku dnes vládne bezpochyby autoritářský režim, teď ještě začíná sklouzávat k více či méně otevřené diktatuře. Moc bych chtěl věřit, že se to nakonec nestane,“ řekl Chodorkovskij.

Chodorkovskij strávil posledních 10 let ve vězení za zpronevěru a daňové úniky. Podle mínění některých politických pozorovatelů šlo o pomstu ruského prezidenta Vladimira Putina za Chodorkovského podporu opozice.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vystoupení Michaila Chodorkovského na Foru 2000 přiblížil redaktor Pavel Novák

Nedávný vězeň dnes mimo jiné poznamenal, že v tak velké zemi, jako je Rusko, je těžké vládnout, proto je to sice země autoritářská, ale zároveň slabá.

Zvnějšku se podle Chorkovského Rusko změnit nedá. „V celém euroatlantickém prostoru ani v Evropské unii není taková síla,“ zauvažoval.

Chodorkovskij nabídl také reflexi Západu z pohledu ruského člověka. Začal vzpomínkou na sovětské časy, kdy lidé v Rusku a jeho satelitech viděli v obchodech prázdné regály a věděli, že na Západě byly plné. A podobný rozdíl prý viděli i v přístupu sovětského bloku a Západu k lidským právům.

„Měli jsme za to, že lidská práva jsou na Západě něčím úplně zásadním a cena lidského života je tam velká. Bohužel za posledních 20 let se tento obrázek Západu trochu pokřivil, pochopili jsme, co je pragmatická politika Západu,“ řekl Chodorkovskij.

„Co by mohl dnes Západ udělat, je vrátit ke svým tradičním hodnotám a jednat s ruským vedením z pozice západních hodnot a tyto hodnoty také ctít. Moji spoluobčané možná rychle neuvěří těmto hodnotám, ale postupem času ano. Když vidíte lákavé hodnoty, pak se podle nich chcete změnit sami a to je podle mě jediná cesta,“ podotkl Chodorkovskij.

Ten také vyzval západní svět, aby umožnil ruským studentů a lidem střední třídy volně cestovat, čímž zřejmě narážel na přetrvávající vízovou povinnost pro občany Ruské federace. Podle Chodorkovského není jiný způsob, jak mít dobré sousedské vztahy, než chodit k sousedovi na návštěvu.

Chodorkovskij je na Foru 2000 vnímán jako optimista. Na jedné straně sice říká, že to, jakým způsobem v Rusku ustoupila do pozadí lidská práva, připomíná éru Sovětského svazu, na druhé straně však podle něj není tento stav dlouhodobě udržitelný.

Na konferenci se dnes řešila také demokratická perspektiva Ukrajiny nebo to, jakým způsobem se Rusko snaží ovlivnit členské země EU.

Dopolední panel měl název „Putinovi trojští koně“ a vystoupil na něm ruský historik Andrej Zubov, který na jaře kritizoval zabrání ukrajinského Krymu Ruskem, za což ho čekal vyhazov z Institutu mezinárodních vztahů.

Andrey Zubov, Forum 2000 v Praze | Foto: Filip Jandourek

Zubov se snažil mimo jiné nastínit, jakým způsobem ruské tajné služby financují populistické a radikální formace v Evropě.

„Už nejde o boj mezi levicí a pravicí, mezi bývalými komunisty a jejich odpůrci, ale mezi zastánci svobody osobnosti a přívrženci kolektivismu,“ upozornil Zubov.

Podle něj se snižování úlohy jednotlivce ve společnosti a hlásání příslušnosti k nějaké stejnorodé skupině líbí jak pravicovým, tak levicovým extremistickým stranám v Evropě, které se zhlížejí v Rusku. Tyto myšlenky jsou pak jakýmisi trojskými koni prezidenta Putina.

Pavel Novák, kov, Martin Ježek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme