Geologický průzkum napoví, jestli král Harold II. zemřel v bitvě u Hastingsu

Po nálezu kosterních ostatků krále Richarda III. pod parkovištěm v anglickém Leicesteru pátrají v Británii po ostatcích dalšího vladaře. Může za to nová teorie jednoho amatérského historika, který tvrdí, že král Harold II. ve skutečnosti nepadl 14. října 1066 v proslulé bitvě u Hastingsu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bayeuxská tapisérie, která ukazuje Harolda II. zasaženého šípem do oka

Bayeuxská tapisérie, která ukazuje Harolda II. zasaženého šípem do oka | Foto: Wikimedia Commons

Skoro každé ostrovní školou povinné dítě v souladu s oficiálním dokumentem BBC odrecituje, že poslední anglosaský vladař Harold II. Godwinson s Vilémem Dobyvatelem u Hastingsu prohrál.

Jedničkáři si pak vybaví scénu z bayeuxské tapisérie, která ukazuje nešťastného panovníka zasaženého šípem do oka.

Dostupné, převážně normanské prameny ukazují, že boj u Hastingsu byl dlouho na vážkách a že útočící Normané utrpěli těžké ztráty.

Přehrát

00:00 / 00:00

O pátrání po ostatcích anglo-saského vladaře Harolda II. informoval londýnský zpravodaj Jiří Hošek

O smrti Harolda Godwinsona a následném znetvoření jeho těla se můžeme dočíst třeba v zápiscích Guye, biskupa z Amiensu.

Jenže amatérský jihoanglický historik Peter Burke, v civilu kameník a spisovatel beletrie, po pětiletém studiu alternativních anglických zdrojů, třeba dokumentu Vita Haroldi, odvážně tvrdí, že Harold bitvu přežil. A nejen to, žil prý ještě dalších 40 let nepoznán coby poustevník.

Právě dnes, v den bitvy, má začít geologický průzkum Walthamského opatství v hrabství Essex, kde měly být královy ostatky uloženy. Nikdo si nedává příliš velké naděje, i když podzemí bude monitorovat stejná firma, která před dvěma lety v Leicesteru pomohla lokalizovat hrob Richarda III.

I kdyby se senzační teorie Petera Burkea nakonec potvrdila, zase tak dramaticky se historie přepisovat nemusí. Na bojišti u Hastingsu možná nezemřel král Harold, ale anglosaská nadvláda Anglie zcela určitě ano.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme