Na britském letišti Heathrow začnou kontroly cestujících ze západní Afriky kvůli ebole

Na londýnském letišti Heathrow dnes začnou testovat cestující ze západní Afriky kvůli případné nákaze ebolou. Pasažérům ze zemí nejvíce postižených smrtelnou chorobou bude zdravotnický personál měřit v první řadě teplotu. Kontroly se koncem týdne rozšíří i na další letiště Gatwick a terminály vlaků Eurostar.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na některých letištích měří teplotu cestujících skenerem

Na některých letištích měří teplotu cestujících skenerem | Zdroj: Reuters

Velká Británie v tuto chvíli nemá přímé letecké spojení se Sierrou Leone, Libérií a Guineou. Očekává se, že hraniční kontroly identifikují necelých 90 procent pasažérů, kteří se vydali na cestu z jedné z těchto zemí.

Ebola má ve světě již více než 4 tisíce obětí, což je téměř polovina z celkového počtu nakažených. Virus Ebola se přenáší především tělesným kontaktem s nakaženou osobou, případně kontaktem s masem divokých zvířat. Prvotní příznaky se můžou objevit 2 až 21 dnů po nakažení.

Cestující si změří teplotu a vyplní dotazník týkající se zdravotního stavu a možných rizik nákazy ebolou.

Odborová organizace imigračních úředníků si myslí, že by se cestujícím měla teplota měřit přenosným skenerem hned u výstupu z letadla.

„Je pravděpodobné, že v Británii zjistíme výskyt eboly. Mohlo by jít o několik málo případů během příštích tří měsíců,“ uvedl na půdě Dolní sněmovny ministr zdravotnictví Jeremy Hunt.

Česko se chystá kontrolovat cestující kvůli ebole, nové podezření se objevilo v Polsku

Číst článek

Ebola ve světě | Foto: Český rozhlas

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme