Kim Čong-un se po 40 dnech objevil na veřejnosti. Fotky ale nemusí být aktuální

Kim Čong-un údajně žije a dále ovládá zemi. Severokorejský diktátor se po téměř šesti týdnech poprvé objevil na veřejnosti, a to na fotografiích státní agentury KCNA. Naposledy se ukázal 3. září na koncertě v Pjonchjangu. Nebyl ani na oslavách 69. založení vládnoucí Strany práce. Spekulovalo se proto o jeho vážném zdravotním stavu, nebo dokonce o převratu v zemi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Severokorejský lídr Kim Čong-un se prý po 40 dnech objevil na veřejnosti. Dokazovat to mají fotografie státní agentury KCNA

Severokorejský lídr Kim Čong-un se prý po 40 dnech objevil na veřejnosti. Dokazovat to mají fotografie státní agentury KCNA | Zdroj: ČTK

Vůdce KLDR na fotografiích v severokorejských médiích kráčí po nové bytové čtvrti v Pchjongjangu určené pro vědce a prohlíží si nový institut akademie věd.

Jednatřicetiletý politik je o holi, oblečen tradičně celý v černém, usmívá se a vypadá spokojeně.

Při návštěvě Kim Čong-una doprovázel i muž číslo 2 totalitního režimu a šéf politbyra armády Hwang Pjong-so, který před týdnem překvapivě navštívil Jižní Koreu.

O zdravotním stavu Kim Čong-una se státní agentura KCNA nezmínila. Neuvedla ani důvod, proč se tak dlouho neobjevil na veřejnosti. Mluvilo se o problémech s nohou a dně. Lékař, který se staral už o Kimovy předchůdce, tvrdí, že vůdce má předpoklady k rozmanitým zdravotním komplikacím, včetně sklonům k obezitě nebo psychickým problémům.

Podle některých pozorovatelů tak skutečnost, že Kim Čong-un i nadále stojí v čele KLDR a ovládá jednu z nejpočetnějších armád světa - vyzbrojenou jadernými zbraněmi - uklidnila Peking. Washington i Soul se obávající možné destabilizace Severní Koreje.

Neexistuje ale důkaz o tom, že pořízené fotografie jsou aktuální, což zdůrazňuje i většina zahraničních médií. Před několika dny se k tomu vyjádřila i Jižní Korea.

Mluvčí ministerstva sjednocení informoval o setkání se severokorejskými vládními představiteli, kteří přiletěli do Soulu. Vyřizovali pozdravy od jejich vůdce a vše prý nasvědčovalo tomu, že Kim čong-un stále v KLDR vládne.

Robert Mikoláš, Pavlína Nečásková, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme