V Galerii Vinohradská 12 začne výstava fotografií „Romové jako součást Evropy“

14. říjen 2014

Ve čtvrtek 16. října bude v 17.00 hodin v nově zřízené Galerii Vinohradská 12 slavnostně otevřena výstava fotografií Jany Šustové „Romové jako součást Evropy“. Expozice se skládá z 36 snímků, které jsou pořízené v komunitách českých, slovenských, rumunských, francouzských a rakouských Romů. K poslechu zahraje romská kapela Cindži renta z Českého Krumlova.

Jana Šustová pracuje v Českém rozhlase od roku 2000 a zaměřuje se na tematiku menšin. V současné době má na starosti tematické weby Romové (www.romove.cz) a Náboženství (nabozenstvi.rozhlas.cz), zároveň pravidelně připravuje reportáže pro romské a náboženské vysílání. Její předchozí výstavy návštěvníky zavedly do všedního i svátečního života v rumunských klášterech a kostelech.

V roce 2009 Muzeum romské kultury v Brně udělilo Janě Šustové svou historicky první cenu „za vytrvalou podporu muzea a pomoc při budování jeho sbírkových fondů, za stálou propagaci romské kultury vůbec.“ „Této ceny si velmi vážím. Být historicky prvním oceněným je krásný pocit,“ uvedla Jana Šustová. „Jsem ráda, že se výstava mých fotografií může konat právě v době, kdy si připomínáme 70. výročí vyhlazení romského tábora v Osvětimi – Březince.“

Romské vysílání existuje v Českém rozhlase od roku 1992. Pořad „O Roma vakeren – Romové hovoří“ přináší každý týden aktuality a informace ze života Romů v Česku i v zahraničí, informace o romské historii, kultuře, tradicích, jazyce, o romských osobnostech a organizacích zabývajících se Romy. V roce 1997 vznikly v Českém rozhlase internetové stránky www.romove.cz, který byly prvním zpravodajským webem o Romech v Česku. Jsou k dispozici v češtině, angličtině, němčině a francouzštině.

Romské vysílání a web Českého rozhlasu získaly v roce 2010 od Úřadu vlády Cenu Gypsy Spirit, která je udělována u příležitosti Mezinárodního dne lidských práv.

Galerie Vinohradská 12 je pro veřejnost otevřena každý čtvrtek od 10.00 do 18.00 hodin, dále je možno si návštěvu dohodnout mailem na adrese galerie@rozhlas.cz. Informace o programu najdete na webových stránkách www.rozhlas.cz v sekci projektů pro veřejnost. Spolu s výstavou fotografií si můžete prohlédnout i expozici z historie rozhlasového vysílání.

Jiří Hošna
tiskový mluvčí

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace