Bývalý šéf Homolky Dbalý neuspěl s ústavní stížností proti vazbě

Bývalý ředitel Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý neuspěl s ústavní stížností proti vazbě. Podle policie Dbalý s dalšími komplici zmanipuloval veřejnou zakázku a přijal úplatek. Okresní soud Praha-západ jej do vazby poslal letos v červnu. Stížnost je zjevně neopodstatněná, rozhodli ústavní soudci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nemocnice Na Homolce

Nemocnice Na Homolce | Foto: Filip Jandourek

Vedle vazby si Dbalý stěžoval také na to, jak s ním policie zacházela. Mnohahodinová domovní prohlídka jej prý psychicky i fyzicky zdevastovala.

V souvislosti s prohlídkou, výslechem a převozem do cely prý více než 60 hodin nespal, přičemž spánková deprivace podle něj porušuje mezinárodní úmluvy.

Při vzetí do vazby se údajně Dbalý nemohl seznámit s veškerými dokumenty a informacemi, které soudu sloužily jako podklad pro rozhodnutí. Měl i další výtky.

Dbalý mohl uprchnout, tvrdí soud

Podle ústavních soudců ale justice při uvalení vazby vycházela z přiměřeně odůvodněného podezření, že se Dbalý trestného činu dopustil.

Soudy prvního i druhého stupně zdůraznily společenskou nebezpečnost i rozsah trestné činnosti, její výnosnost i důmyslnost.

„Dále vzaly v potaz možnost ‚vyvedení zisku do ciziny‘, předpokládané spojení stěžovatele se zahraničními firmami a jeho ‚osobní dispozice (profesní kvalifikace a jazykové znalosti) pro bezproblémový pobyt v cizině‘,“ uvedl v usnesení soudce zpravodaj Vladimír Kůrka.

Manipulace zakázky a úplatek

Ve vazbě Dbalý skončil kvůli veřejné zakázce na digitalizaci chorobopisů, kterou zadala Nemocnice Na Homolce v červenci 2009. Hlavním kritériem byla cena.

Soutěž vyhrálo sdružení DISOL Group. Policie tvrdí, že zmanipulováním zakázky vznikla nemocnici škoda nejméně 57 milionů korun.

Později vyšlo najevo, že protikorupční policie Dbalého i jeho bývalého náměstka Michala Toběrného viní také z přijetí úplatku 5,7 milionu korun.

Obvinění se týká zakázky na nákup Leksellova gama nože z roku 2009. Policisté se zaměřili i na další zakázky a projekty nemocnice.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme