Část lidovců v Praze nesouhlasí s povolební spoluprací ANO a Trojkoalice

Jednání o vládě na pražském magistrátu se komplikují. Ve sněmovně si po tříhodinovém setkání ANO a Trojkoalice potvrdily možnou spolupráci. Trojkoalice sdružuje Stranu zelených, KDU-ČSL a hnutí Starostové a nezávislí. Tato spolupráce by závisela na křehké většině jediného hlasu. A už teď se z Trojkoalice ozývají nespokojené hlasy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Magistrát hlavního města Praha

Magistrát hlavního města Praha | Foto: Tomáš Adamec

Trojkoalice ve volbách do pražského magistrátu skončila na třetím místě a není jednotná. Někteří členové váhají, jestli přijmout spolupráci s vítězným ANO. Třeba Jan Čižinský z KDU-ČSL se přiklání spíš k TOP 09.

„Já jsem u ANO skeptický, co se týče územního rozvoje. A v Praze 7, odkud máme silný mandát, nás trápí několik developerských projektů a územní plán Bubny-Zátory. Já potřebuji mít garanci, že se poměry, co se týče územního plánování a předimenzovaných staveb, nezhorší,“ říká.

Přehrát

00:00 / 00:00

Povolební vyjednávání v Praze komentují: Adriena Krnáčová, kandidátka ANO na primátorku, Petr Hartman, komentátor ČRo

Lídr Trojkoalice Petr Štěpánek přesto považuje jednání s ANO za úspěšné. „V podstatě došlo ke shodě například ve věci výstavby metra D, výstavby nových mateřských škol nebo potřeby přerozdělení financí ve vztahu k městským částem,“ podotýká.

„Naopak potřebujeme během příštích pěti šesti dnů řešit například věci týkající se parkování či nízkoemisních zón,“ doplňuje.Podle kandidátky hnutí ANO na primátorku Adrieny Krnáčové se liší ani tak názor na tento problém, jako spíš způsob jeho řešení.

„Já se přikláním k řešení spolupráce se všemi městskými částmi, protože to je naším programovým cílem, aby se změnila politika hlavního města vůči městským částem ve spolupráci na společných projektech i financování,“ tvrdí.

Další otázkou však je, jestli by křehká koalice v magistrátu dokázala něco prosadit. A také to, zda Trojkoalice může ručit za všechny své zastupitele, když se její někteří členové dnes vymezili proti spolupráci s ANO, prý zatím neřeší.

„Pro mě je důležité, co mi říkají oficiálně nominovaní vyjednavači. A s těmi jsme se o tom ještě vůbec nebavili. Vyjednávali jsme zatím o programu, ani k personáliím jsme se neodstali“ konstatuje Krnáčová.

Výsledky voleb do městského zastupitelstva - Praha | Foto: Český rozhlas

Už dříve řekla, že ve většině jednoho hlasu žádnou zásadní překážku nevidí. Podle ní by mohlo být jasno do pátku. „My bychom chtěli, aby vyjednávání končila koncem týdne, nejpozději příští týden,“ informuje.

ANO už má za sebou konzultaci se sociálními demokraty. Obě strany potvrdily, že spolupráce možná je.

Další varianty nového vedení Prahy jsou třeba spojení TOP 09, ODS, ČSSD a Trojkoalice by bez hnutí ANO získalo pohodlnou většinu 40 hlasů. Zítra by se měla sejít TOP 09 a ODS.

Helena Šulcová, Lenka Jansová, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme