Progresivní model D elektromobilu Tesla

14. říjen 2014

Hlavní šéf automobilky Tesla Motors, Elon Musk, předvedl v Los Angeles veřejnosti nástupce jejího dnes hlavního modelu S, který dostal jméno „model D”. Mezi jeho hlavní neobvyklé vlastnosti a zdokonalení patří 2 motory, pohon na všechna 4 kola, pokročilý antikolizní systém a autopilot.

Písmeno D v názvu znamená duální motor – jeden motor bude pohánět dvojici předních kol a druhý zase analogicky dvojici kol zadních. Dohromady budou mít výkon přes 370 koňských sil. Nová zlepšení tohoto elektromobilu však můžeme pozorovat zejména v oblasti ekonomie a efektivity jízdy a také v jeho chování na silnici během špatného počasí, v dešti či větru. Model D bude ve skutečnosti tvořen trojicí podtypů a sice 60D, 85D a P85D, které se budou lišit zejména výkonem motorů a rychlostí. Hlavními prvky antikolizního systému jsou zde radar a ultrazvukový sonar, které jsou schopny dívat se do všech úhlů a také umějí obhlédnout situaci kolem auta bez ohledu na vrstvu mlhy, prachu, deště nebo sněhu. Další vymožeností Tesly D je přední kamera, která je schopná „číst” dopravní značky, rozeznávat druhá auta, chodce, stojící překážky a stavy semaforů. Autopilot elektromobilu bude také umět sám auto zaparkovat, řídit auto na dálnici a měnit jízdní pruhy.

Nejvýkonnější model bude moci dosáhnout rychlosti 250 kilometrů za hodinu a z nulové rychlosti se dostane na 100 kilometrů v hodině za pouhé 3,2 sekundy. Na jedno nabití baterií ujede 470 kilometrů. Ceny zástupců modelu D se budou pohybovat mezi 70 000 a 120 000 dolarů a jejich první exempláře vyjedou z továrny v prosinci tohoto roku. Na rozdíl od běžných případů klasických aut, poháněných dvěma motory, se však jízdní a provozní vlastnosti elektromobilu nezhorší, naopak, díky digitálnímu řízení obou motorů bude dosaženo dokonalé souhry a optimálního výkonu.

Model S

V následujících letech připravuje firma Tesla Motors jednak mnohem levnější, avšak také částečně autonomní model 3, který má stát mezi 35 000 a 40 000 dolarů, a také model X, což bude vlastně SUV se schopnostmi silného autopilota z modelu D. Autopilot modelů D a X by mohl podle Elona Muska do roku 2016 nahradit činnost lidského řidiče v 90 % jízdního času, většinou během jízdy po dálnicích. Kolem roku 2020 by už autopilot v nových elektromobilech Tesla měl pokrýt prakticky všechny řídící funkce během jízdy.

Zdroje: Phys.Org, ThinkProgress, Wired, IEEE Spectrum 1, IEEE Spectrum 2, Engadget 1, Engadget 2, The Verge, Green Car Reports, Popular Science 1, Popular Science 2

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.