Sestry v USA si stěžují na nedostatečné školení pro práci s prostředky biologické ochrany

Američtí vyšetřovatelé stále pátrají po způsobu, jakým se ebolou nakazila zdravotní sestra v nemocnici v Texasu. Právě ošetřovatelky jsou zatím ve Spojených státech a také v Evropě jedinými, kdo se nakazil v místní nemocnici. Bleskový průzkum mezi nemocničním personálem v USA ukázal, že 85 procent sester neumí zacházet s ochrannými pomůckami.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Texas. Nemocnice v Dallasu, kde se léčí pacient s ebolou

Texas. Nemocnice v Dallasu, kde se léčí pacient s ebolou | Zdroj: Reuters

V saském Lipsku zemřel pacient s ebolou, který se tam léčil od minulého týdne. Šlo o zaměstnance OSN původem ze Súdánu, který v Libérii pomáhal s léčbou epidemie. Po příletu ve čtvrtek lékaři označili jeho stav za "velmi kritický, i když stabilní".

Přestože už šlo o třetího pacienta s ebolou, který se v Německu léčil, v tamních nemocnicích nedošlo k nakažení zdravotnického personálu jako ve Španělsku a Spojených státech, kde se infikovaly dvě zdravotní sestry při péči o nakaženého pacienta.

Nemocnice v Madridu i Texasu ale tvrdí, že dodržely všechny doporučené postupy a personál byl řádně proškolen. Průzkum mezi americkými zdravotními sestrami ale naznačuje, že skutečnost je trochu jiná.

Sestry si totiž stěžují, že školení na používání ochranných oděvů bylo buď ústní, nebo dokonce jen dostaly do rukou manuál, ze kterého si to samy měly nastudovat. Praktickou ukázku nebo možnost vyzkoušet si to ale většina sester neměla.

Převlékání ochranného oděvu je náročné

Ředitelka Asociace amerických sester Marla Westonová přitom upozorňuje, že oblékání a svlékání ochranného oděvu je náročný proces, který se pokaždé musí do detailu dodržet. Americké úřady teď mění zavedené postupy a třeba na převlékání personálu bude dohlížet odborník.

Ebola se nepřenáší vzduchem, ale pouze kontaktem s tělesnými tekutinami nemocného. Navíc nemoc je infekční, až když je symptomatická. Na dotyčném je už jasně vidět, že s ním není něco v pořádku. Většinou ten člověk už není ve stavu, kdy by mohl cestovat nebo se sám na veřejnosti pohybovat.

V Africe k epidemii přispěly především tradiční pohřební rituály, jako je omývání mrtvého, špatná úroveň zdravotnictví a také domácí péče o nemocné.

Ebola má ve světě už více než čtyři tisíce obětí, což je téměř polovina z celkového počtu nakažených. Nejpostiženější jsou státy západní Afriky - Sierra Leone, Guinea, Libérie a Nigérie.

Ondřej Bouda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme