Před 2 lety seskočil Rakušan Baumgartner z 39 kilometrů

Přesně před dvěma lety předvedl Rakušan Felix Baumgartner svou nejtěžší akci. Ve speciální balonové kapsli vystoupal 39 tisíc metrů nad zemský povrch, čímž překonal první světový rekord. Během následujících pěti minut se do historie zapsal ještě dvakrát.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Felix Baumgartner

Felix Baumgartner | Foto: Press kit, redbull photofiles

Přesně takto si povídal rodák ze Salcburku s pozemní komunikací těsně před tím, než se z výšky 39 tisíc metrů nad americkým Roswellem vrhnul vstříc několikanásobnému zápisu do historie, který živě na nakálu YouTube sledovalo 8 milionů diváků.

Kromě toho, že Baumgartner dosáhl v balonu nejvyšší výšky, zároveň letěl při volném pádu rychlostí téměř 1358 kilometrů v hodině, musel tedy překonat i tzv. atmosférický třesk.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na seskok Felixe Baumgartnera zavzpomínal reportér ČRo Michal Jurman

„Je těžké to popsat, protože jsem při tom nic necítil. Byl jsem pod tlakem ve speciálním skafandru, možná to tak bylo lepší, že nevíte, jak rychle padáte," popisoval Felix Baumgartner těžko uchopitelné pocity po překonání rychlosti zvuku. Z výšky 39 kilometrů se nikomu před ní ani po něm ještě zemský povrch při volném pádu nepřibližoval.

Při překonávání dosud platných lidských možností ale ukázal i svoji morální velikost. Ačkoliv měl tu možnost, odmítl být součástí nejdelšího volného seskoku v historii. Padák totiž otevřel těsně před hranicí 4 minut 36 sekund, kterých dosáhl už před neuvěřitelnými 54 lety legendární Joseph Kittinger.

Kittinger Baumgartnerovi s jeho kouskem také pomáhal a tímto gestem tak byl od svého nástupce odměněn.

Přispěl i vývoji NASA

Dva roky staré dobrodružství ale mělo i ryze praktické výsledky. Na základě úspěšného pokusu začala NASA vyvíjet skafandr pro záchranu astronautů při poruše kosmické lodi, kterou by mohli nyní opustit ve výšce kolem 37 kilometrů.

„Necítíte zpětnou reakci vzduchu, je to stejné, jako byste plavali a necítili vodu. O to je to vše těžší. Musíte se spolehnout na komunikaci, na techniku, na zažité věci, které jste si stokrát předtím připravili." přibližuje rakouský paraglidista a extrémní sportovec.

Za každým úspěchem podobných výzev stojí vždy hlavně týmová důvěra a podpora. Na ně bude spoléhat Baumgartner i při svých budoucích výzvách, které, jak se zdá, se aktuálně už ale přesouvají z nebes na závodní automobilové okruhy.

Michal Jurman, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme