Vláda rozhodne o termínu zrušení druhého důchodového pilíře

Vládní koalici dnes čeká střet nad termínem zrušení druhého důchodového pilíře. Takzvaná Potůčkova komise připravila plán, který počítá se dvěma variantami - lednem 2016 a lednem 2017. První termín prosazuje premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD, ministr financí a vicepremiér Andrej Babiš z hnutí ANO by ještě rok počkal.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

důchodci (ilustrační foto)

důchodci (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Druhý pilíř zavedla Nečasova vláda od začátku roku 2013. Lidé mohli část svých povinných odvodů na důchodové pojištění, ke kterým jim zaměstnavatel přispěl ze sociálního pojištění, posílat do soukromých penzijních fondů.

Více než 80 tisícovkám občanů se tento způsob zalíbil. Mezi nimi i panu Josefovi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vláda rozhodne o termínu zrušení druhého důchodového pilíře. Více redaktor Jaroslav Skalický

„Samozřejmě zrušení druhého pilíře je věc, která mě rozčiluje. Pokud stát k tomu kroku přistoupí, tak já budu chtít, aby ho to rozhodnutí co nejvíc bolelo. Takže počítám s tím, že se budu bránit,“ říká pan Josef.

Bránit se ale mohou také penzijní společnosti, jak dodává prezident jejich asociace Vladimír Bezděk. „Je to v jistém slova smyslu zmařená investice a bude na každé jedné penzijní společnosti, aby si posoudila, jaké další kroky z toho vyvodí.“

Státu hrozí soudy a arbitráže

Termín na způsobu a nákladech zrušení druhého pilíře podle šéfa expertní důchodové komise Martina Potůčka nic nezmění. Možnosti žalob a arbitráží návrh minimalizuje, tvrdí Potůček.

„Snažili jsme se maximalizovat i tu možnost pro penzijní společnosti komunikovat se svými účastníky druhého pilíře, aby zvažovali prostředky převést do třetího pilíře,“ vysvětluje.

Další možností je, že lidé doplatí chybějící peníze do povinného prvního pilíře a státní důchod budou dostávat ve stejné výši, jako kdyby do druhého pilíře nikdy nevstoupili.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme