Sportovec a obětavý kluk, vzpomínají lidé na studenta, který zemřel po útoku ve Žďáru

Šestnáctiletý Petr, který včera zemřel po útoku ve Žďáru nad Sázavou, se podle mnohých zachoval jako hrdina. Na střední škole obchodní a služeb chtěl chránit dívku, kterou napadla psychicky nemocná žena. Útočnice ale zbraň obrátila proti němu. V rodné vesnici teď na Petra vzpomínají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Před školou ve Žďáru nad Sázavou hoří svíčky, lidé vzpomínají na zabitého studenta

Před školou ve Žďáru nad Sázavou hoří svíčky, lidé vzpomínají na zabitého studenta | Zdroj: ČTK

Na obchodní školu dojížděl chlapec z Nížkova, který leží asi 13 kilometrů od Žďáru nad Sázavou. Vesnice má tisícovku obyvatel a většinou je tam klid.

Po úterním útoku se Nížkov ponořil do smutku. „Byl to dobrý kluk, nezasloužil si takovou smrt. Znali jsme se od dětství,“ říká roztřeseným hlasem Pavel.

„Fakt si zaslouží uznání,“ dodává mladý student. Zdůrazňuje, že jeho kamarád byl obětavý. A možná právě na to podle něj doplatil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do Nížkova, odkud 16letý Petr pocházel, se vypravil reportér Daniel Zach

„Že by se zastal kamaráda – stoprocentně. Když jsem měl nějaký problém, tak taky. Přišel za mnou, pomohl mi. Žádného kamaráda nenechal ve štychu,“ vzpomíná na tragicky zesnulého Petra. Zprávy o tom, co se ve žďárské škole stalo, jsou pro něj ještě příliš čerstvé.

Petr se učil na kuchaře. „Tenkrát si koupil výbavu na sushi, že ho to baví. A dělal i brigádu, chodil ještě na brigády vařit,“ říká Pavel.

Petr podle něj nebyl typ, co dlouho vydržel stát na jednom místě: „Měl rád parkur. Byl v tom fakt dobrý, bavilo ho to. Hodně sportoval.“

Stoprocentní způsob jak zabezpečit školu neexistuje, říká ústřední školní inspektor

Číst článek

Na Petrovy sportovní začátky si vzpomíná i paní Marie Šimanovská. „Jako děcka tady jezdili na kole. Šikovný kluk byl, já jsem znala i jeho prarodiče,“ upozorňuje.

Stejně jako další obyvatelé Nížkova byla v šoku, když se doslechla, co se místnímu mladíkovi stalo. „Do teďka si myslím, že to není možný. Vnučka chodí taky na tu školu, zrovna tam. Ani si netroufla jet sama autobusem domů, jela pro ni sestřenice,“ dodává.


Zvětšit mapu

Daniel Zach Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme