Konstruktéři ruské Lady mají problém. Motory v modelu Kalina si oblíbily kočky

Konstruktéři ruského auta Lada Kalina musí najít obranu proti kočkám. Ty jdou samozřejmě za teplem a konstrukce vozu je taková, že se zvířata lehce dostanou až k motoru. Kalinu má rád také prezident Vladimir Putin, a před čtyřmi lety s ní dokonce podnikl testovací jízdu. Kočky si ji ale na rozdíl od prezidenta rozhodně nevybraly z vlasteneckých důvodů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lada Kalina

Lada Kalina | Foto: lada-kalina.ru

Auto se mi hodně líbí, spotřebuje jenom šest a půl litru na sto kilometrů, není hlučné, dobře se chová ve vyšších rychlostech a drží stopu v zatáčkách, pochvaloval si prezident a řidič Vladimir Putin zkušební jízdu na novém úseku silnice mezi Chabarovskem a Čitou na Dálném východě.

Přehrát

00:00 / 00:00

O neobvyklém problému, který řeší konstruktéři ruské Lady, informuje zpravodaj Martin Dorazín

Na 350. kilometru se ale Kalina porouchala a prezident musel přesednout do náhradní, kterou legendární volžská automobilka v předtuše zlého také dodala.

Teď musí její konstruktéři řešit mnohem zapeklitější problém, než byla elektronika, která v Putinově voze selhala. Zvláštní konstrukce motoru totiž přímo vybízí pouliční kočky, aby si v Kalině zřídily zimní byt.

Mnozí řidiči už museli volat záchranáře, aby zvířata pomohli z útrob motoru vyprostit. Kvůli tomu je totiž nutné motor částečně rozebrat.

Kočky se do něj dostávají otvory pro táhla řízení, které zároveň odvádějí horký vzduch. Inženýři z AvtoVazu teď testují jakési pružné záklopky, kterými by otvory zakryli, aniž by narušili odvod tepla. Není důvod se obávat, že se jim problém nepodaří odstranit, když už vymysleli auto pro kočku.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme