Většině státních zaměstnanců vzrostou mzdy od listopadu, zdravotníkům od ledna

Vláda schválila nové platové tabulky, které od listopadu navýší mzdy učitelů, policistů, hasičů i dalších státních zaměstnanců o 3,5 procenta. Průměrně si polepší asi o 650 korun za měsíc. Pracovníkům ve zdravotnictví se ale platy zvýší až od ledna příštího roku, a to o pět procent. Zdravotnické odbory přitom trvají na navýšení od listopadu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (ilustrační foto)

Peníze (ilustrační foto) | Foto: Ladislav Bába

Ještě dnes o tom proto budou jednat s premiérem. „Rozhodnutí vlády mě překvapilo a absolutně ho nechápu,“ uvedla předsedkyně zdravotnických odborů Dagmar Žitníková.

Podle svých slov měla po jednáních s ministrem zdravotnictví i premiérem za to, že nárůst o 3,5 procenta je naprosto jasný.

Navýšení je v platových tabulkách, které dnes předložilo vládě ke schválení ministerstvo práce a sociálních věcí. To v materiálu zároveň připustilo, že přidat zdravotníkům od listopadu může být kvůli úhradové vyhlášce problém. Ta se totiž mění vždy k 1. lednu a novelizovat ji v průběhu roku není možné.

Úhradová vyhláška je předpis, podle kterého dostávají nemocnice peníze od pojišťoven za péči.

„Nemocnice, které jsou příspěvkovými organizacemi, nejsou finančně napojeny na státní rozpočet, to znamená, že do nich vláda nemůže napřímo tyto peníze poslat. Jsou financovány ze zdravotního pojištění a tam jsou platby nastaveny na celý rok dopředu. Není možné během dvou měsíců změnit úhradovou vyhlášku,“ upozornil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

Ministr nicméně oznámil, že společně s hejtmany vyzve ředitele nemocnic, aby na konci roku vyplatili svým zaměstnancům mimořádné odměny: „Budou zhruba odpovídat rozdílu za ty dva měsíce po 3,5 procentech. Věřím, že to bude značná část nemocnic.“

Zdravotnické odbory: Navýšení stejně není dostatečné

Podle Žitníkové ovšem není důvod vázat navýšení platů v posledních dvou měsících roku na úhradovou vyhlášku. Od ministra Němečka prý měla ujištění, že vládě navrhne postup, jak peníze do nemocnic dostat už v listopadu.

„Do příspěvkových organizací ministerstva zdravotnictví chtěl pan ministr poslat příspěvek na provoz, jak mu to umožňuje zákon. Do krajských nemocnic by se peníze poslaly mimořádným rozpočtovým opatřením vlády," vysvětlila Žitníková.

Zdravotnické odbory se chtějí případně domluvit na společném postupu s lékařskými odbory. Žitníková dodala, že odboráři žádali navýšení o deset procent, takže ani pětiprocentní navýšení není dostatečné. Podle Němečka si ale stát výraznější zvýšení nemůže dovolit.

policejní vyšetřování | Foto: Jan Rosenauer

Kabinet státním zaměstnancům slíbil už před několika týdny, že dostanou od listopadu přidáno o 3,5 procenta.

„Vzhledem k tomu, že hospodaření státu se vyvíjí pozitivně, našli jsme úspory ve státním rozpočtu, tak bylo možné necelou miliardu korun přesunout v rámci státního rozpočtu právě na to, abychom předsunuli navýšení tarifních platů zaměstnanců veřejného sektoru z 1. ledna už na 1. listopad letošního roku,“ přiblížil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Někteří si pak přilepší znovu ještě od ledna. Celkem pětiprocentní nárůst oproti současnému stavu by se měl týkat policistů, hasičů a dalších členů ozbrojených složek. O čtyři procenta by si měli celkově polepšit státní zaměstnanci v oblasti kultury.

Další navýšení by se podle ministryně práce Michaely Marksové (ČSSD) mělo dotknout také pracovníků v sociálních službách, kteří dostanou od ledna přidáno v průměru 500 korun.

Staronová úprava plovoucích tarifů

Vedle konkrétní podoby platových tabulek upravuje návrh ministerstva práce také možnosti užití takzvaných plovoucích tarifů. Ty dávají zaměstnavateli právo určit platový stupeň v rámci dané třídy libovolně, nikoli striktně podle délky praxe.

Široký okruh zaměstnanců, u nichž tak mohou zaměstnavatelé postupovat, se zúží do podoby platné do roku 2011. Bude se týkat dvou hlavních skupin.

Tou první jsou málo kvalifikované pracovní síly zařazené v prvním až pátém stupni, u nichž doba praxe neovlivní kvalitu výkonu práce a které si nijak nezvyšují kvalifikaci. Do druhé spadají povolání, kde výkonnost s léty praxe neroste. Tam patří například baletky nebo vrcholoví sportovci.

ČTK, Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme