Kvalifikační zápas mezi Srbskem a Albánií se nedohrál kvůli incidentu s vlajkou

Fotbalisté Srbska a Albánie nedohráli kvalifikační zápas o postup na mistrovství Evropy. Utkání, které se kvůli politicky vypjatým vztahům obou zemí hrálo bez hostujících fanoušků, narušil těsně před koncem poločasu dron s vlajkou, na níž byla vyobrazena Velká Albánie. Následně se strhla mezi hráči rvačka a zápas se nepodařilo obnovit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlajka Velké Albánie, která narušila fotbalový zápas Srbska s Albánií

Vlajka Velké Albánie, která narušila fotbalový zápas Srbska s Albánií | Zdroj: Reuters

Policie na stadionu údajně zadržela tři lidi, mezi nimi i bratra albánského premiéra Olsiho Ramu, který měl akci s vlajkou zorganizovat a měl u sebe mít dálkové ovládání dronu. Zanedlouho byl propuštěn.

Srbský fotbalový svaz uvádí, že obnovení zápasu odmítli albánští fotbalisté s tím, že na pokračování nejsou fyzicky ani psychicky připraveni. Rozhodčí Martin Atkinson tak po půlhodinovém přerušení bezbrankový duel ukončil.

„Je to politováníhodná situace. Zápas jsme za daných okolností nemohli obnovit. Všichni to viděli a já teď nemohu nikoho obviňovat,“ řekl delegát Evropské fotbalové federace UEFA Harry Been.

Na kusu látky byl obrys Velké Albánie, která zahrnuje části všech sousedících států včetně Srbska. Její vyznavači si nárokují i polovinu Makedonie, severovýchodní Řecko i s ostrovem Korfu, Kosovo a část Černé Hory.

Idea Velké Albánie se zdůrazňovala mimo jiné při oslavách 100 let nezávislosti současné Albánie před dvěma lety.

Petr Hašek, Martin Ježek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme