V Obrnicích na Mostecku bourají dva vybydlené domy, je to levnější než oprava

V Obrnicích na Mostecku žije velký počet sociálně slabých obyvatel. Obec se proto snaží vykupovat do svého vlastnictví byty i celé panelové domy. Chce tím předejít vzniku ubytoven a zneužívání sociálních dávek na bydlení ze strany majitelů nemovitostí. Některé domy jsou ale v havarijním stavu. Obec se je teď rozhodla zbourat, vyjde to totiž levněji, než je opravit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídliště Chanov

Sídliště Chanov | Foto: Gabriela Hauptvogelová | Zdroj: Český rozhlas

Odpadky, nepořádek, díry ve zdi, chybějící dveře, zbytky různého nábytku, hadice. „Jak ten dům je dlouho neobydlený?,“ ptá se reportér.

„Myslím si, že od roku 2010, kdy jsme ho převzali od drah. Ze tří panelových domů, které jsme převzali, kde bydlelo pár rodin, jsme jeden dům na své náklady opravili. Tam jsme sestěhovali obyvatele ze dvou těchto panelových domů,“ vysvětluje dosavadní a zřejmě i budoucí starostka Obrnic na Mostecku Drahomíra Miklošová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O demolici vybydlených domů v Obrnicích mluvil reportér Jan Beneš

„Oni to velmi uvítali, protože se dostali do daleko lepšího prostředí. Domy byly neudržované, protože byly určeny někdy před deseti až patnácti lety k privatizaci, a to znamená, že se do nich neinvestovalo a tady je výsledek.“

Dělníci z pater vynášejí kusy nábytku, dveře, zárubně.

„Příprava na demolici spočívá ve třídění odpadů, jako jsou jádra, vany, umyvadla a zbylé části, které obyvatelé nechali a odešli. Sedačky, kuchyňské linky, lina, prostě vše, co tam je,“ popisuje přípravy Václav Cibuzar z demoliční firmy.

Oprava by byla dvakrát dražší

Oprava obou třípatrových panelových domů se dvěma vchody by vyšla na zhruba deset milionů korun, demolice vyjde na polovinu.

„Nepořádek tady dělali nájezdníci, sběrači kovů atp., kteří se pokoušeli tady ukrást, co by se dalo odvézt do sběren,“ vysvětluje další důvody, proč se obec rozhodla pro demolici, starostka Obrnic z ODS Drahomíra Miklošová.

Obrnice vlastní šest panelových domů, dva jsou opravené a zateplené, další dva se připravují na demolici. Jeden panelový dům by měl po částečné demolici a následné přestavbě nabídnout malometrážní byty pro mladé lidi nebo seniory.

S bouráním panelových domů mají zkušenosti i v Chánově, který leží v těsné blízkosti Obrnic. Původně i tam chtěli vybydlené paneláky přestavět na sociální bydlení, nakonec z toho ale sešlo.

„Protože je to záležitost, která je složitá technologicky, technicky a samozřejmě nakonec i finančně, proto vedení města rozhodlo, že se zbourá celý tento už dneska zlikvidovaný panelový dům,“ uvedla mluvčí magistrátu v Mostě Alena Sedláčková.

Demolicemi panelových domů vedení měst na Mostecku řeší jejich havarijní stav. I kdyby byly peníze na jejich opravy, zřejmě by se nenašel nikdo, kdo by byty v nich obsadil.

Jde většinou o neatraktivní místa, o která lidí hledající bydlení nemají zájem.


Zvětšit mapu

Jan Beneš, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme