Norsko zavádí povinnou vojnu pro ženy. Kvůli genderové vyváženosti

Norky budou chodit povinně na vojnu, tamní parlament už schválil příslušné zákony. Branná povinnost pro ženy začne platit od začátku příštího roku. Norská ministryně obrany tvrdí, že cílem není zvýšit počet branců, ale spíše přilákat do řad armády více schopných a motivovaných osob.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

čeští vojáci

čeští vojáci | Foto: Ivan Holas | Zdroj: Český rozhlas

Opatření se týká žen narozených nejpozději v roce 1997. K odvodům mohou jít nejdříve v 19 letech. Na vojně pak stráví zhruba půl druhého roku.

Branná povinnost je v Norsku spíše formální záležitostí. Z asi 60 tisíc způsobilých mužů jich je ročně odvedeno jen kolem deseti tisíc. Přijímají se ti, kteří mají zájem a dobré výsledky fyzických a psychologických testů.

Povinná vojenská služba pro ženy je zavedena třeba také v Izraeli. Ze všech členských zemí Evropské unie i Severoatlantické aliance je ale Norsko v tomto ohledu inovátorem.

Skandinávská země patří mezi státy s vůbec největší genderovou vyvážeností. Ženy tam mají na pracovním trhu stejné šance jako muži. Norové mají premiérku i ministryni financí, ženy stojí v čele řady významných organizací.

Norsko bylo také vůbec první nezávislou zemí, která v roce 1913 zavedla volební právo pro ženy a zároveň ženám umožnila vstoupit do aktivního politického života.

Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme