Soud v Ústí pokračuje ve výslechu obžalovaných v kauze machinací s eurodotacemi

Krajský soud v Ústí nad Labem pokračoval v hlavním líčení v kauze údajných machinací s dotacemi v Regionálním operačním programu (ROP) Severozápad. Obžalobě z ovlivnění projektů za 1,4 miliardy korun čelí osm lidí, mezi kterými jsou tři bývalí ředitelé úřadu Petr Kušnierz, Petr Vráblík a Pavel Markvart nebo někdejší náměstek ústecké hejtmanky Pavel Kouda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na snímku je vazebně stíhaný Petr Kušnierz (vlevo) se svým právním zástupcem

Na snímku je vazebně stíhaný Petr Kušnierz (vlevo) se svým právním zástupcem | Zdroj: ČTK

Soud dnes pokračoval výslechem obžalovaného Omara Koleilata. Ten měl podle obžaloby jako zástupce jedné z firem manipulovat dotaci na opravu hotelu Cascade v Mostě.

Celkem měl stát a Evropskou unii připravit o 15 milionů korun. On sám ale jakoukoli vinu popírá. Podle něj totiž samotná firma zrušila žádost o dotaci a on sám nikdy s nikým nejednal. Výjimkou byly telefonáty s dalším obžalovaným Petrem Kušnierzem, se kterým prý pouze řešili doplňující informace.

Dnes chce soudkyně Kamila Elsnicová vyslechnout ještě bývalého ředitele dotačního úřadu Petra Vráblíka.

V popředí zleva obžalovaní Petr Vráblík a Omar Koleilat | Foto: ČTK

Zítra a v pátek je naplánované pokračování výslechu úřednice dotačního úřadu Ireny Kotlanové. Ta má navíc status spolupracující obviněné a řadu otázek na ni mají hlavně obhájci ostatních spoluobžalovaných. Výslechy svědků má soud na programu až při svém listopadovém jednání.

Obžaloba viní osm lidí z toho, že svým jednáním ovlivnili projekty, na které měla přispět Evropská unie. Konkrétně se jednalo o projekty za téměř jednu miliardu a 420 milionů korun. Následně dotační úřad projekty za 922 milionů korun proplatil.

Mezi obžalovanými je i bývalý náměstek ústecké exhejtmanky Jany Vaňhové z ČSSD Pavel Kouda. Tomu žalobce dává za vinu to, že ovlivnil schválení některých vybraných projektů.

Celkem osm lidí je obžalováno ze zneužití pravomoci úřední osoby, poškozování finančních zájmů Evropské unie, případně obou zmíněných skutků. V případě uznání viny jim hrozí trest od jednoho do dvanácti let vězení.

Tomáš Kopecký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme