Ruští poslanci řeší návrh zákona o zabavení majetku západním investorům

V ruské Státní dumě leží návrh zákona na znárodnění majetku zahraničních investorů. Z toho se mají kompenzovat ztráty, které ruským podnikatelům způsobily západní sankce a s nimi spojené obstavení majetku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Státní duma v Moskvě

Státní duma v Moskvě | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Autorem návrhu je poslanec za vládní stranu Jednotné Rusko Jevgenij Fjodorov. Chce, aby se právnické i fyzické osoby, jejichž majetek byl zmrazen (především na Západě), mohly obrátit k ruskému arbitrážnímu soudu se žádostí konfiskovat majetek investorů z té země, která jejich aktiva zmrazila.

Výnos z prodeje majetku by šel do takzvaného státního antisankčního fondu, který by pak poškozeným ztrátu vykompenzoval. V Rusku je podle odhadů aktuálně 700 miliard dolarů zahraničních investic.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dvou návrzích zákona, kterými chce Rusko reagovat na sankce Západu, informuje zahraniční zpravodaj ČRo Martin Dorazín

Poslanci ruského parlamentu souběžně posuzují také další návrh, který má oslabit západní sankce, a to problematickou a kontroverzní novelu zákona o ochraně majetku ruských občanů v zahraničí.

Říká se mu Rotenbergův zákon podle ruského oligarchy Arkadije Rotenberga, jehož majetek se odhaduje na miliardu dolarů. Majetek mu už na základě sankcí vyhlášených Evropskou unií obstavily například italské úřady.

Rotenberg je osobním přítelem ruského prezidenta Vladimira Putina. Proslýchá se, že je to jeho osobní bankéř a spravuje Putinovy osobní finance. Proto západní sankce mířily právě na něj. Podle návrhu Rotenbergova zákona by měl stát újmu postiženým nahradit, tedy zaplatit to, co jim na Západě seberou.

To, zda zákony projdou parlamentem, není zdaleka jisté. Pocházejí sice z dílny vládní, a tedy nejsilnější strany, ale i uvnitř této strany a zejména mezi ekonomy a finančníky mají zákony mnoho kritiků.

V případě konfiskací západního majetku se obávají, že zákon způsobí úprk západních investorů a doslova zbortí investiční rating Ruska, které pak nebude stabilní pro žádné investory.

Rotenbergův zákon je podle kritiků zákon pro oligarchy. Obávají se, že přispěje k odlivu kapitálu na Západ, že jde pouze o státní pojistku. Pokud západní úřady zabaví oligarchům majetek, stát to nahradí a zaplatí to všichni Rusové.

Martin Dorazín, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme