ČSA od příštího roku výrazně sníží platy svým zaměstnancům

Piloti Českých aerolinií budou mít od příštího roku zřejmě výrazně nižší platy. Zkušeným kapitánům klesne mzda o 30 procent, mladším pilotům o pětinu. Změny jsou součástí restrukturalizačního plánu společnosti, který má zlepšit její konkurenceschopnost na trhu. Kvůli vyřazení šesti airbusů A320 aerolinky navíc propustí desítky pilotů, stevardů a pozemních pracovníků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letiště Václava Havla, letadlo, České aerolinie (ilustrační foto)

Letiště Václava Havla, letadlo, České aerolinie (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Podle mluvčího ČSA Daniela Šabíka budou mít nižší platy také ostatní zaměstnanci.

„Nový mzdový řád pro rok 2015 je navržen nejen pro piloty, ale je navržen také pro letušky a stevardy. A nový mzdový řád bude navržen samozřejmě také pro administrativní pracovníky,“ říká Šabík.

ČSA v rámci změn chystají také velké propouštění. O práci má přijít až 315 zaměstnanců. Snižování stavů se kromě pilotů dotkne palubních průvodčí i administrativních pracovníků.

Vedení firmy to zdůvodňuje tím, že je to nezbytná reakce na vyřazení letadel A320. Na ČSA údajně dolehla ukrajinská krize a ubylo cestujících z Ruska a dalších zemí bývalého Sovětského svazu.

David Černý, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme