Všichni cestující budou na pražském Letišti Václava Havla vyplňovat dotazníky kvůli ebole

Bezpečnostní rada státu dnes kvůli epidemii eboly schválila zavedení kontrol všech pasažérů přilétajících do Prahy. Platit by měly od úterý. Rozhodla také o aktivaci armádního zdravotnického zařízení v Těchoníně, které by sloužilo jako záložní nemocnice s deseti lůžky pro pacienty s ebolou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letiště Václava Havla Praha

Letiště Václava Havla Praha | Foto: Letiště Václava Havla Praha

„Podle informací, které máme prostřednictvím Světové zdravotnické organizace, dochází v klíčových zemích, které jsou nejvíce zasaženy epidemií eboly, zatím k prudkému nárůstu lidí, kteří onemocněli. Bohužel dochází i k nárůstu mrtvých,“ řekl po jednání rady premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Všichni cestující přilétající do Prahy už v letadle vyplní dotazník, který jim zabere maximálně dvě až tři minuty. Musí uvést, kde byli posledních 42 dnů a kde se budou pohybovat po stejnou dobu na českém území.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česká republika zostřuje opatření proti šíření viru ebola. Mluví o nich hlavní hygienik Vladimír Valenta

Cizinci ještě uvedou, kdy budou zhruba odlétat. Cestující s rizikovými odpověďmi půjde přímo na letišti na kontrolu k lékaři z epidemiologické služby.

Určitě na ni zamíří lidé, kteří přiletěli ze Sierry Leone, Libérie nebo Guineje. Lékaři jim změří teplotu. To by mohla být první známkou toho, že můžou mít krvácivou horečku.

Některé cestující by pak mohli poslat na odběr krve - rozhodně ale ne všechny se zvýšenou teplotou. Za odmítnutí vyšetření hrozí českému občanovi sankce, zahraničnímu odmítnutý vstup na území Česka.

„Zahraničnímu občanovi hrozí, že mu bude odmítnut vstup na území České republiky. Českému hrozí nějaká sankce v rámci přestupkového zákona. Pokud by to byl rizikový pacient, tak by to mohlo spadat pod trestný zákoník jako šíření nemoci," říká hlavní hygienik Vladimír Valenta.

Bezpečnostní rada státu také rozhodla, že se co nejdříve zaktivuje armádní Centrum biologické ochrany Těchonín. Jen je ještě nutné zajistit víc personálu. Zdravotníci tam můžou přijmout deset lidí s infekčním onemocněním.

Ebola se nepřenáší vzduchem, ale pouze kontaktem s tělesnými tekutinami nemocného. Nemoc je infekční, až když je symptomatická. Na dotyčném je už jasně vidět, že s ním není něco v pořádku. Většinou už není ve stavu, kdy by mohl cestovat nebo se sám na veřejnosti pohybovat. Nejpostiženější jsou státy západní Afriky - Sierra Leone, Guinea, Libérie a Nigérie.

„Deset lůžek je postačující počet. Poté, co bude obsazeno první lůžko na Bulovce potvrzeným případem eboly, dávám žádost na ministerstvo obrany k aktivaci Těchonína,“ říká hlavní hygienik.

V následujících dnech se v Těchoníně sejdou všichni pracovníci a seznámí se s vybavením nemocnice.

„V praxi by vyzkoušeli vybavení pracoviště, postupy, procesy a vzájemnou spolupráci. V dalších dnech by potom stačilo, aby tito lidé byli pohotovostně na telefonu a v případě potřeby by do několika hodin mohli na pracoviště dorazit. Všechny postupy a především jejich vzájemná spolupráce by pak probíhala mnohem jednodušeji,“ vysvětluje ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Druhá zdravotnice v americkém Texasu měla pozitivní test na ebolu

Číst článek

Pokud svět nezačne vyvíjet větší úsilí v boji proti ebole, počet nakažených by mohl do dvou měsíců každý týden stoupat o pět až deset tisíc, varuje Mezinárodní zdravotnická organizace.

Dosud zdravotníci registrují skoro devět tisíc nakažených, asi polovina z nich krvácivé horečce podlehla.

Ebola ve světě | Foto: Český rozhlas

Vladimír Kroc, Lenka Jansová, Daniel Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme