O titul Knihovna roku 2014 soutěží i bibliotéka U Mokřinky

Před 125 lety vznikla v obci Mokré u Opočna Čtenářsko-hospodářská beseda. Ta byla historickou předchůdkyní současné knihovny U Mokřinky, která už podruhé získala ocenění Knihovna roku Královéhradeckého kraje. A právě dnes usiluje v konkurenci dalších třinácti nejlepších knihoven v Česku o celostátní titul Knihovna roku 2014. Knihovnu v Mokré je ve stejné budově jako obecní úřad.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

foto pořady Dvojka, Vltava

foto pořady Dvojka, Vltava | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

„Je to pilná čtenářka, i když začala chodit do 1. třídy a číst se teprve učí, ale pro knížky chodí s maminkou pravidelně,“ říká knihovnice Dagmar Honsnejmanová o šestileté Elizabetě, která patří k nejmladším čtenářům knihovny U Mokřinky.

Celkem jich je stovka. Přitom obec Mokré má bezmála 150 obyvatel.

„Nechodí samozřejmě jenom Mokráci, ale jezdí sem i z Opočna, z Českého Meziříčí. Nebo když přijedou děti k babičce, tak sem také chodí."

Přehrát

00:00 / 00:00

Knihovnu U Mokřinky navštívila Lucie Valášková

Knihovna nabízí dětem i dospělým celkem zhruba 3500 knížek. Dagmar Honsnejmanová většinu čtenářů dobře zná a přizpůsobuje tomu i fungování knihovny.

„Už když jenom nakupuji knížky, tak už se snažím vybírat podle čtenářů, co čtou, aby se prostě knihy četly. Je tu hodně malých dětí, tak se snažím pro ně více kupovat.“

Ocenění knihovna Královéhradeckého kraje roku 2014 získala knihovna U Mokřinky i za to, že funguje jako společenské centrum obce.

Podle Dagmar Honsnejmanové se knihovna snaží nabídnout obyvatelům malé vesnice různé kulturní a další akce.

„Pořádáme besedy s různými spisovateli a cestovateli, ty jsou oblíbené. A děti tady mají během roku spoustu soutěží, výstav.“

Knihovna u Mokřinky je nominovaná v kategorii základní knihovna. Pokud by ji celostátní odborná komise určená ministerstvem kultury vybrala jako tu nejlepší v Česku, získala by odměnu 70 tisíc korun.

O vítězi se rozhodne dnes v pražském Klementinu.

Lucie Valášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme