Prezident Zeman hrozí velvyslanci na Ukrajině výměnou kvůli kauze českých krajanů

Prezident Miloš Zeman zvažuje výměnu velvyslance na Ukrajině Ivana Počucha. Jeho odchod prý bude požadovat, když se ukáže, že diplomat nesprávně informoval v kauze českých krajanů na Ukrajině.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volyň (Ukrajina)

Volyň (Ukrajina) | Foto: Wikipedia, public domain - volné dílo

Prezident prý dostal seznam 232 Čechů, kteří kvůli vyhroceným událostem na Ukrajině žádali o přesídlení do České republiky. Krajané si stěžovali, že ambasáda v Kyjevě jejich situaci neřeší.

Ivan Počuch ale tvrdí, že věděl pouze o čtyřech rodinách, informace o desítkách dalších se prý dozvěděl z médií a žádný krajanský spolek ho v této souvislosti nekontaktoval.

Miloš Zeman si už před několika dny stěžoval ministru zahraničí Lubomíru Zaorálkovi z ČSSD. Ministerstvo se ale za Počucha postavilo. V té době se spekulovalo také o tom, že Zeman vyžadoval Počuchův odchod z funkce. To prezident popírá. Teď už ale tuto možnost zvažuje.

„Pokud by se potvrdilo, že dezinformoval ministra zahraničí, potažmo ministra vnitra, že poskytl nepravdivé informace, a že dokonce vyvíjel nátlak na naše krajany, aby nežádali o repatriaci, pak bych o něco podobného jistě požádal,“ řekl Zeman ČTK.

Na Ukrajině žije okolo 5000 českých krajanů. Pokud prokážou svůj český původ, mohou zjednodušeně získat trvalý pobyt v České republice. Letos toho využilo asi 30 lidí. Od dubna je také snazší vydávání schengenských víz pro ukrajinské Čechy.

To, že by velvyslanectví v Kyjevě svou práci nějak zanedbávalo, si ministerstvo zahraničí nemyslí.

„My nemáme k dispozici informace, které by naznačovaly, že by nás náš zastupitelský úřad nesprávně informoval. My vycházíme také z více zdrojů a z těch nevyplývá, že by naši krajané byli bezprostředně ohroženi na životech,“ uvedla mluvčí resortu Johana Grohová.

Miloš Zeman chce, aby kauzu s přesídlením krajanů řešilo raději ministerstvo vnitra. To by mělo ve spolupráci s ministerstvem zahraničí vytvořit speciální pracovní skupinu, která žádosti Čechů posoudí. Seznam předá Zeman ministrovi vnitra Milanu Chovancovi z ČSSD 18. října.

Pavlína Nečásková, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme