ČOI na severu Čech dohlíží na předváděcí akce, podvedených neubývá

Podvodných předváděcích akcí je nejen na severu Čech stále hodně. Česká obchodní inspekce se snaží na průběh předváděcích akcí dohlížet. Z těch, které stačila zatím v letošním roce zkontrolovat, jich bylo v pořádku jen 22 procent. Vyškolení prodejci dokážou nejen prodat draze nekvalitní zboží, ale často donutí zákazníky k čerpání nevýhodných úvěrů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předváděcí akce pro důchodce (ilustrační foto)

Předváděcí akce pro důchodce (ilustrační foto) | Foto: Český rozhlas

„Svého času jsem jednala tak neuváženě, na nějaké té předváděčce jsem si nějaké zboží vzala. Když jsem přijela domů, tak mi dcera řekla: ‚Jak jsi stará, tak jsi s prominutím blbá‘,“ vypráví svůj paní Zdeňka Efenbergerová z Mostu.

Na jedné z předváděcích akcí si koupila vcelku obyčejný vysavač za několik desítek tisíc korun. Na radu své dcery pak požadovala odstoupení od smlouvy a měla štěstí, prodejní společnost jí vrátila i celou zálohu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nové praktiky prodejců předražené zboží přiblížil reportér ČRo Jan Beneš

„Odstoupili jsme od smlouvy, poslali jsme to doporučeně na návratku s tím, že dcera tam zboží do stanovené lhůty odvezla. Zálohu, co jsem zaplatila, mi vrátili,“ vzpomíná paní Efenbergerová.

Podle inspektorů České obchodní inspekce se zachovala přesně tak, jak měla. Jenže ne každý má to štěstí, že dotyčná firma skutečně sídlí na kontaktní adrese. Odstoupit od smlouvy je podle zákona možné do 14 dnů od podepsání smlouvy, jenže tzv. „šmejdi" dělají vše proto, aby jim žádost o odstoupení nebyla do této lhůty doručena:

„Odešlou zboží, vrátí ho v těch 14 dnech, odstoupí od smlouvy, ale není v podstatě u koho odstoupit. Ta firma tam není, nereaguje, nepřebírá zásilky. A pak už zbývá bohužel jen soudní cesta,“ popisuje konec většiny pokusů od odstoupení od smlouvy ředitelka inspektorátu České obchodní inspekce v Ústí nad Labem Renata Linhartová.

Podle ní už minula doba, kdy podvodní prodejci lákali seniory na výlet s obědem, aby jim v nějaké restauraci následně předvedli zboží. Předváděcí akce se dnes konají hlavně u seniorů doma, ale i v nákupních centrech nebo na ulici:

Prodejci se snaží dostat do bytu

„Představte si, že jdete obchodem a zastaví vás prodejce, ukáže vám nějaké předmět, masážní polštářek apod. Řeknou si o telefonní číslo, ten senior jim ho dá, dá jim kontakt na sebe a oni ho následně kontaktují a tím se dostanou až k němu do bytu,“ popisuje Renata Linhartová dnešní praxi.

Česká obchodní inspekce se snaží na prodejní akce dohlížet. V letošním roce nenašla pochybení jen u necelé čtvrtiny z nich. V Mostě je vyhláškou zakázán podomní prodej, přesto se nepoctiví prodejci této možnosti prodeje nechtějí vzdát.

„Zejména v Mostě se setkáváme s prodejci zámků na bytové dveře, kdy nepoctiví prodejci obchází seniory a nabízí jim velice předražené zámky na dveře, které stojí desetitisíce korun,“ popsala jeden z konkrétních problémů Miroslava Knížová z živnostenského úřadu v Mostě.

Nejlepší prevencí je na žádné předváděcí akce nechodit a nikomu nedávat své telefonní číslo ani nikoho nezvat k sobě domů.

„Prodejci dokážou seniory zmanipulovat, že si oni opravdu nakoupí, i když nechtějí,“ varuje Renata Linhartová z ústeckého inspektorátu České obchodní inspekce.

Jan Beneš, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme