Počet dolarových milionářů ve světě roste. V Česku už jich je 19 tisíc

Takzvaných dolarových milionářů přibývá. Podle zprávy o světovém bohatství jich je v současnosti už na čtrnáct milionů. Lidí, kteří mají investovatelné jmění za víc než jeden milion amerických dolarů, přibývá i v Česku. Loni jich ekonomičtí analytici napočítali 18 tisíc. Letos už jich je o tisíc více.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americké dolary

Americké dolary | Foto: Fotobanka stock.xchng

Vysokoškolsky vzdělaný muž ve věku padesáti let - to je nejčastější podoba dolarového milionáře. Nejvíc boháčů je už tradičně ve Spojených státech, Japonsku, Číně nebo Německu. A jejich počet se rok od roku zvyšuje. Jen v Česku jich je v současnosti zhruba devatenáct tisíc.

„V České republice je velice pozitivní nárůst. Vzrůstá důvěra v trhy a dochází k zásadní změně investiční strategie těch lidí. Řada milionářů investuje mimo země svého působení,“ říká Zdeněk Přibyl, generální ředitel společnosti Capgemini.

Právě ta představí letošní zprávu o světovém bohatství. Dlouhodobě z ní vyplývá, že movití lidé v zahraničí nejčastěji investují do cenných papírů a dluhopisů. Čeští boháči kupují spíš stavební pozemky a zemědělskou půdu.

Její cena je oproti okolním státům mnohonásobně nižší. „Zemědělská půda v České republice, když je kvalitní, tak je v podstatě pořád podhodnocená oproti tomu, kolik se za ni platí v zemích Evropské unie – v Rakousku, Německu. Přitom vytváří stejně kvalitní produkt - jako jsou zemědělské plodiny kukuřice nebo pšenice,“ potvrzuje Vratislav Svoboda z JaT banky.

Výjimkou ale nejsou ani investice do umění nebo cenných kovů, jako je například zlato. Celkové bohatství dolarových milionářů se loni vyšplhalo na částku přes 46 bilionů dolarů.

Počet dolarových milionářů v ČR stoupl na rekordních 19.400 | Foto: ČTK

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme