Tisíce Čechů se starají o děti a rodiče zároveň. Pomoc nabízí kampaň Generace uprostřed

Stará se nejen o své malé děti, ale i o nemohoucí rodiče. Přitom musí ještě zvládat své zaměstnání. Tak se dá jednoduše popsat zástupce takzvané sendvičové generace. Péče o seniora mu zabere asi dvacet hodin týdně a pracuje zcela zdarma. Na to, jak takovým lidem ulehčit, se zaměřuje kampaň Generace uprostřed.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čtyři generace žen na mlýně Bezděkovských

Čtyři generace žen na mlýně Bezděkovských | Foto: Irena Šarounová | Zdroj: Český rozhlas

„Mamince byla diagnostikovaná stařecká demence, péče o ni znamená v podstatě nenechávat ji vůbec bez dohledu,“ říká paní Jiřina z Prahy.

Desetitisíce Čechů se o své rodiče a prarodiče starají, protože jim to přijde správné. Dát je do ústavu vnímají až jako úplně poslední možnost.

Přehrát

00:00 / 00:00

Péči o děti i rodiče zároveň musí zvládat v ČR tisíce lidí. Pomoc jim nabízí sdružení Život 90. Jeho ředitel Jan Lorman byl hostem ČRo

Jenže péče o staré lidi, zvlášť pokud se horší jejich zdravotní stav, je často práce na celý úvazek. Mnohé rodiny přitom ani neví, že se mohou obrátit i na dostupné sociální služby. Právě na to chce upozornit kampaň Generace uprostřed, za kterou stojí sdružení Život 90.

„Lidé nemají dostatečné informace o tom, že tyto služby existují. Takže si nedokážou vytvořit podmínky, nedokážou třeba požádat pro svého seniora o příspěvek na péči či jinou dávku. Tím pádem se ta dostupnost, třeba i finanční, pro ně stává problémem,“ přibližuje ředitel sdružení Život 90 Jan Lorman.

Připomíná, že stát při péči o seniory nabízí například pečovatelskou službu, tísňovou péči, osobní asistenci nebo odlehčovací služby.

„Jsou to například odlehčovací pobytová centra, která umožňují dočasně přebrat péči právě o seniora na konkrétní dobu, během které může rodina například rekonstruovat byt, absolvovat dovolenou nebo absolvovat vlastní vyšetření či pobyt v nemocnici,“ říká Michaela Sladká ze sdružení Život 90.

Do péče o své dědečky a babičky se čím dál víc zapojují vnukové a vnučky.

„Velikou roli hraje ostych nechat o sebe pečovat vlastní dítě nebo hovořit s vlastním dítětem o těžkých věcech. Opravdu snáz se to asi někdy prolamuje s těmi mladšími, kteří jsou bezprostřednější a nemají takový ostych mluvit o umírání, o smrti a o všem, co k tomu patří,“ potvrzuje lékařka a specialistka na paliativní péči Irena Závadová.

V Česku pečují rodiny asi o 75 tisíc seniorů, odhady Českého statistického úřadu ale mluví o tom, že se stárnutím populace se jejich počet bude rychle zvyšovat.

„Poroste tak, že ve střednědobém horizontu, tedy asi za pět let, se uvažuje o tom, že jich bude potřeba jednou tolik. Asi 150 tisíc,“ říká ředitel sdružení Život 90 Jan Lorman.

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme