Hlasovací lístky pro druhé kolo senátních voleb dostanou voliči až od komise

První a druhé kolo senátních voleb se liší v podstatné věci. Hlasovací lístky vám teď na rozdíl od prvního kola nepřijdou do schránky. Dostanete je přímo až od volební komise. Jinak se volí tradičně - v pátek od 14 do 22 hodin a v sobotu od osmi ráno do dvou odpoledne.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby 2014

Volby 2014 | Foto: Filip Jandourek

Po příchodu do volební místnosti se prokážete občanským průkazem nebo pasem a člen volební komise vám dá obálku se dvěma hlasovacími lístky. Ty se dál nijak neupravují - kandidát nebo politická strana se tam nekroužkuje.

„Na rozdíl od voleb do Poslanecké sněmovny, kdy se volí na základě poměrného systému, volby do Senátu probíhají podle systému většinového. Každý kandidát má svůj hlasovací lístek. Volič si vybere jeden hlasovací lístek, nijak ho neupravuje a tento lístek vloží do úřední obálky,“ vysvětluje Jan Cieslar z Českého statistického úřadu.

Pro druhé koho senátních voleb se musí využívat nové hlasovací lístky. Ty z prvního kola by byly neplatné.

„Sada hlasovacích lístků bude obsahovat dva hlasovací lístky kandidátů, kteří postoupili do druhého kola. Je nutné upozornit, že hlasovací lístky pro druhé kolo se liší od hlasovacích lístků pro kolo první. Tyto nové lístky si volič vyzvedne přímo v hlasovací místnosti,“ doplňuje Cieslar.

V případě senátních voleb je považován za neplatný hlasovací lístek například ten, který není na předepsaném tiskopisu, nebo ten, který není vložen do úřední obálky. „Nebo když do úřední obálky vložíme víc než jeden hlasovací lístek, tak to je také neplatný hlas,“ upozorňuje Vladimír Řepka z ministerstva vnitra.

Sporné případy rozhoduje volební komise. Sečíst hlasy pro ni bude tentokrát jednoduché. Podle Jiřího Proxe z Českého statistického úřadu to potrvá maximálně do sobotního podvečera.

„Spočítají platné hlasovací lístky a roztřídí je podle jednotlivých kandidátů. Tyto hromádky lístku potom dále také spočítají. Tím jsou vlastně veškeré početní úkony hotovy a komise může přistoupit ke zpracování zápisu,“ říká Prox.

Teoreticky může o vítězi rozhodnout až losování. „Pokud by dva kandidáti na prvním nebo druhém místě měli stejný počet hlasů, rozhoduje o pořadí los,“ dodává Jiří Prox.

V prvním kole senátních voleb nikdo z kandidátů nezískal nadpoloviční většinu hlasů. Do druhého kola tak ve volebních obvodech postoupili vždy dva nejúspěšnější - tedy celkem 54 lidí. Senátory se stane polovina z nich.

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme