V Německu ráno skončila stávka strojvedoucích, v poledne začíná protest pilotů

Po stávce na železnici, která po čtrnácti hodinách skončila dnes časně ráno, musejí cestující v Německu počítat s podobnými problémy v letecké dopravě. Po obědě přestanou pracovat piloti aerolinek Germanwings, které patří německé Lufthanse. Stávkovat budou dvanáct hodin.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odbavovací přepážky Germanwings na několik hodin osiřely

Odbavovací přepážky Germanwings na několik hodin osiřely

Tolik stávek v tak rychlém sledu Němci dlouho nepamatují. Za posledních několik měsíců se pravidelně střídají strojvedoucí a piloti – na železnici se stávkovalo šestkrát, piloti od srpna nejméně čtyřikrát.

Strojvedoucí chtějí vyšší mzdy a kratší pracovní dobu. Piloti jsou vlastně s platem spokojení, chtějí však zachovat štědrou dotaci od firmy, pokud by šli do předčasného důchodu, což mohou už od 55 let. Lufthansa jim v současnosti v takovém případě platí 60 procent platu.

Kvůli stávce aerolinky zrušily asi sto letů. Jedná se především o vnitrostátní spoje, ale je mezi nimi třeba i let z Kolína nad Rýnem do Prahy a zpátky. Do Düsseldorfu se z Prahy poletí podle plánu.

Spory na železnici i v aerolinkách mají společnou zatvrzelost odborů a vedení firem. Jednání se v obou případech prakticky nehýbají z místa. Pokud to bude pokračovat, lze očekávat další a čím dál citelnější stávky.

Pavel Polák, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme