Školy ve Ždáru nad Sázavou po tragédii zpřísňují bezpečnostní opatření

Ve Žďáru nad Sázavou školy posilují bezpečnostní opatření. Na většině z nich se po celý den zamyká a návštěvy se uvnitř smí pohybovat pouze s doprovodem. Těmito i dalšími opatřeními školy reagují na tragédii z úterního rána, kdy psychicky narušená žena pronikla do Střední školy obchodní a služeb ve Žďáru nad Sázavou a nožem napadla několik lidí. Šestnáctiletý student její útok nepřežil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na Střední škole obchodní a služeb ve Žďáru nad Sázavou napadla 26letá žena několik studentů

Na Střední škole obchodní a služeb ve Žďáru nad Sázavou napadla 26letá žena několik studentů | Zdroj: ČTK

Ženě se podařilo do školy proniknout, přestože ke vstupu je potřeba mít kartu s čipem. Takto zabezpečený vchod má třeba i žďárské Biskupské gymnázium. Tam studentům po tragédii připomněli, že je potřeba důsledně dodržovat pravidla.

„Instruovali jsme je ještě jednou, že každý musí čipovat. Poté, když si čipnou, tak máme přehled v počítači, kdo ve škole je a kdo není, a zároveň se i rodiče mohou podívat zdálky přes počítač, jestli tu jejich dítě je, nebo není,“ říká ředitelka gymnázia Iveta Dlouhá.

Přehrát

00:00 / 00:00

O bezpečnostní opatření na školách ve Žďáru nad Sázavou se zajímal redaktor ČRo Michal Malý

Přemlouvat studenty k opatrnosti není moc nutné. Útočnice si školu vybrala zřejmě náhodně, a řada z nich si tak uvědomuje, že se tragédie mohla odehrát i kdekoli jinde.

„Je to taková nejistota, člověk si myslí, že ve škole je de facto v bezpečí, a teď vlastně zjistil, že ani ta škola pro něj není taková ochrana,“ říká studentka Hana z Biskupského gymnázia.

Přísnější bezpečnostní opatření mají různou podobu. Na základní škole v Komenského ulici třeba posílili dohled dospělých.

Šestadvacetiletá žena z Ostravska pronikla do Střední školy obchodní a služeb ve Žďáru nad Sázavou v úterý 14. října v časných ranních hodinách. Šestnáctiletého chlapce nožem zabila, dvě dívky a policistu zranila. Policisté už ženu obvinili. Hrozí jí 15 až 20 let vězení, nebo i výjimečný trest.

„Škola je otevírána ráno od sedmi čtyřiceti do osmi hodin. Nyní jsme v rámci těch bezpečnostních opatření posílili dozorovou povinnost, takže pan školník bude u jednoho vchodu a u druhého vchodu bude dozorující pedagogický pracovník,“ popisuje ředitelka školy Jana Svobodová.

Na tragédii nereagují jen školy, také policejní hlídky lze u zařízení pro děti vídat častěji. „Je tady zvýšený dohled kvůli tomu incidentu, co se tu stal,“ vysvětluje hlídkující asistent městské policie Jan Kováč.

A také rodiče a prarodiče více, než bývalo obvyklé, chodí dětem naproti. Dědeček František Hanus takto vyzvedává před školou hned tři děti najednou.

„Když nemohou rodiče, tak je vyzvedávám já každý den. Pokud to půjde a bude to v našich silách, tak budu pomáhat takhle pořád,“ říká pan Hanus.

Michal Malý, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme