Stav nebezpečí kvůli sesuvu půdy v Bulharech končí, sanace svahu bude pokračovat

V Bulharech na Břeclavsku dnes končí stav nebezpečí. Ten byl tady a v dalších třech obcích v okolí vyhlášen po zářijových sesuvech půdy. Právě v Bulharech byla ale situace nejdramatičtější, nestabilní svah ohrožoval několik rodinných domů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sesuv půdy v Dolních Věstonicích

Sesuv půdy v Dolních Věstonicích | Foto: Vlasta Gajdošíková | Zdroj: Český rozhlas

Stovky hasičů během necelého měsíce zabezpečily svah u břehu řeky Dyje proti stoleté vodě, navezli tam na 7 tisíc kubíků kamene.

„Obyvatelé rodinných domů byli poučeni, jak se mají chovat na svých zahradách, aby nevstupovali do bezprostřední blízkosti svahu a podobně. Protože tam se ještě bude pokračovat ve stabilizaci svahu, ale to už bude činnost soukromé firmy,“ upřesňuje mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Přehrát

00:00 / 00:00

Měsíc po sesuvech půdy končí V Bulharech stav nebezpečí, co se na místě změnilo, zjišťovala redaktorka Štěpánka Kadlečková

Domy jsou v současnosti chráněny proti záplavám, které by vznikly rozvodněním řeky Dyje. Sesuvům půdy následkem prudkých lijáků však zabránit ještě nelze. Sanace svahu proto bude pokračovat.

„Byla to pouze dočasná stabilizace svahu. Nyní musí navázat projekt, který máme schválený, kdy dojde k přeložení řeky Dyje a zaterasování a opevnění těžkým kamenem do stoleté vody a zahrnutí starého koryta,“ vysvětluje nezávislý starosta obce Jiří Osička.

Kromě Bulhar platil stav nebezpečí také v dalších třech obcích, v Dolních Věstonicích, Pavlově a Strachotíně. Dvě prvně jmenované od sebe sesuvy půdy odřízly. Stále je tam uzavřena hlavní silnice a to se promítá i do tržeb místních podnikatelů.

„Máme hrůzu a obavy z toho, jak dlouho to bude trvat, jestli to není jen počáteční humbuk. Z toho máme největší obavy,“ přiznává provozovatel místního kempu Ladislav Langr.

Silnice bude v oblasti uzavřena pravděpodobně ještě několik měsíců. Náklady na odstranění škod v době stavu nebezpečí zatím Jihomoravský kraj vyčíslil na 12 milionů korun.

Štěpánka Kadlečková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme