Ghaně vadí, jak čeští zdravotníci zacházeli s mužem s podezřením na ebolu

Ghanu pobouřilo, jakému zacházení byl o víkendu na pražském hlavním nádraží vystaven její občan. České úřady měly u studenta z Ghany podezření na ebolu. Mladíka proto zadržela policie a zdravotníci ho pak převáželi zakrytého černým igelitem. Student je prý zákrokem traumatizován a Ghana se chystá podat oficiální stížnost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ebola (ilustrační foto)

Ebola (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Čtveřice studentů, která přicestovala z Ghany, na letišti podle českých úřadů nepočkala na zdravotní prohlídku a odjela na hlavní nádraží, odkud chtěla pokračovat dále do Pardubic.

Na nádraží ovšem studenty dostihli policisté a muže s podezřením na infekční onemocnění zadrželi. Podle vyjádření policie nešlo o žádnou dramatickou honičku, student prý s policisty odešel dobrovolně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ghana si chce stěžovat na to, jak čeští zdravotníci zacházeli se studentem, u kterého měli podezření na ebolu

V nemocnici se pak ukázalo, že muž má jen rýmu. Mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová už krátce po zásahu připustila, že šlo hlavně o preventivní opatření.

„Student je z Ghany čili zřejmě není na místě obávat se eboly, neboť Ghana není ebolou zasažena, ale přesto je opět na místě opatrnost. Přece jen jde o možnost, protože student kýchá, že by teoreticky mohl být nakažen nějakou infekční nemocí,“ vysvětlila.

Ghana si chce stěžovat především na nehumánní zacházení. Chápe prý nezbytnou opatrnost, vadí jí ale okolnosti zásahu. Muž byl převážen na kolečkovém křesle, přikrytý černým igelitem jako mrtvola. Neměl šanci vidět, co se s ním děje a kam ho vezou.

Podle obyvatel Ghany šlo o diskriminaci

To všechno podle ghanské velvyslankyně, která je se studentem v kontaktu, mladíka traumatizovalo tak, že možná bude potřebovat pomoc psychologa.

Zprávy v ghanských médiích se liší od toho, co tvrdí české úřady. Píše se tam, že čtveřice normálně prošla kontrolou na letišti. Nikdo jim prý ve vstupu do země nebránil, před nikým neutíkali a až na nádraží se na ně vrhla zásahová jednotka policie.

Mezi veřejností to samozřejmě vyvolalo vlnu nevole. Mimo jiné proto, že ebola není ani v Ghaně, ani v sousedních zemích. V Ghaně sice měli asi stovku podezřelých případů, u nikoho se ale nemoc zatím neprokázala.

Lidé se domnívají, že šlo čistě o diskriminaci a mladík byl zadržen jen kvůli barvě pleti a faktu, že třeba kýchl. Ghanská velvyslankyně se proto chystá předat stížnost na české ministerstvo zahraničí a požadovat prošetření incidentu. Zajímá ji, zda nemohli policisté a zdravotníci postupovat šetrněji.

Ebola ve světě | Foto: Český rozhlas

Ondřej Bouda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme