Klub pražských zastupitelů TOP 09 povede Novotný. Hudeček i Vorlíčková zůstávají

Pražští zastupitelé za TOP 09 si na prvním jednání svého klubu zvolili nové vedení. Předsedou se stal Václav Novotný, místopředsedy Jiří Nouza a nestraník Petr Bříza. Zastupitelé se také shodli na tom, že klub zůstává jednotný i poté, co ze strany ve středu vystoupil končící primátor Tomáš Hudeček a radní Eva Vorlíčková. Oba dál zůstávají v klubu TOP 09 jako nezávislí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rada hl. m. Prahy, Václav Novotný

Rada hl. m. Prahy, Václav Novotný | Foto: Filip Jandourek

Klub TOP 09 na pražském magistrátu má teď celkem 16 členů, z toho jsou tři nestraníci - vedle Tomáše Hudečka a Evy Vorlíčkové ještě právě nový místopředseda Petr Bříza, který ale členem TOP 09 nikdy nebyl.

Podle nově zvoleného předsedy pražských zastupitelů za TOP 09 Václava Novotného i tak bude klub dál jednotný, kromě jiného ho prý spojují i společné programové cíle.

„Spojuje nás společný program, priority, společný zážitek z předchozí práce. Jsme tam pořád všichni. Není pro nás úplně zásadně podstatné, kdo je straník, a kdo ne. Jsme stále titíž,“ vysvětlil Novotný.

Primátor Tomáš Hudeček na dotazy příliš odpovídat nechtěl. O tom, že by šel třeba do některé jiné politické strany, však podle svých slov neuvažuje. Vysvětlil také, proč se nevzdá svého mandátu v klubu a nepřenechá ho náhradníkovi.

Do sněmovny spolu, v regionech zvlášť. Starostové řeší, jak dál s TOP 09

Číst článek

„Mé názorové hodnoty zůstávají stále stejné. Voliči nevolili preferenčními hlasy. Volili program, se kterým jsem kandidoval, a bylo by teď rozhodně podvodem na voličích, kdybych i přesto, že vedení strany TOP 09 si nepřeje, abych v jejích řadách byl, odstoupil z mandátu,“ prohlásil Hudeček.

Z TOP 09 včera odešel i bývalý guvernér České národní banky Zdeněk Tůma, lídr pražské TOP 09 ve volbách v roce 2010. Letos ale nekandidoval, a tak zastupitelem není.

Hnutí ANO, ČSSD a Trojkoalice (Strana zelených, KDU-ČSL a STAN), zatím nejpravděpodobnější varianta koalice v Praze, si daly v jednáních pauzu. Znovu se sejdou v pondělí, po druhém kole senátních voleb. Řešit by měly sporné body, které se objevily tento týden.

Zástupci dalších stran, které se do pražského zastupitelstva dostaly, shodně tvrdí, že si počkají právě na výsledky výše zmíněného pondělního jednání.

Výsledky voleb do městského zastupitelstva - Praha | Foto: Český rozhlas

Jana Čermáková, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme