Česko se nemůže spoléhat na vlastní zásoby potravin, vepřové nebo zeleninu musí dovážet

Dovozových potravin na pultech českých obchodů ubývá. I tak je ale Česká republika u některého zboží závislá na dovozu. Ve velkém se dováží hlavně ovoce, zelenina nebo třeba vepřové maso. Naopak v mléce nebo hovězím mase je Česko soběstačné.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zelenina

zelenina | Foto: stock exchange

V produkci obilí, jako je například pšenice nebo ječmen, je Česko soběstačné. Až 40 procent místní úrody navíc putuje do zahraničí, nejčastěji do Německa nebo Polska.

U ostatních komodit - například drůbežího masa - už ale zásoby nestačí. Na pultech českých obchodů se tak objevují výrobky ze zahraničí. Nejvíc vepřové maso, kterého je v Česku nedostatek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O českých zásobách potravin natáčela redaktorka Zuzana Švejdová

„Problém je ve zpracovatelských kapacitách v České republice. Tady je obrovský problém v tom, že v Česku není velkokapacitní porážka, která by zpracovávala desetitisíce kusů prasat týdně,“ vysvětluje ministr zemědělství Marian Jurečka z KDU-ČSL.

Například z Německa se ročně doveze až 130 tisíc tun vepřového. Přestože ho je v Česku nedostatek, i tak se skoro ve stejném objemu vyváží za hranice.

Nedostatkové zboží je například i ovoce a zelenina. Ze zahraničí se proto musí dovážet až 60 procent produktů. Z dovozu je například až třetina brambor.

„Máme komodity, kde jsme soběstační - je to třeba výroba mléka, cukru, hovězího masa. Tady jsme potravinově plně soběstační,“ dodává Jurečka.

Maso (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

České výrobky se v nákupních košících objevují stále častěji, potvrzuje to i prezident Agrární komory Miroslav Toman. Podle něj ale při rozhodování nakupujících hraje hlavní roli cena:

„Většina českých zákazníků upřednostňuje české výrobky, ale samozřejmě vždycky záleží na kvalitě a ceně. Minimálně 50 až 60 procent spotřebitelů upřednostňuje české výrobky."

Co do kvality a bezpečnosti potravin je na tom Česko nejlépe z postkomunistických zemí. Celosvětově pak našim potravinám patří 24. místo. Přesto se ale na pultech problémové zboží objevuje.

„Bezpečnost potravin jako taková je na relativně dobré úrovni, ale negativní potenciál vidíme v klamání spotřebitelů a falšování potravin. Klasický příklad bych uvedl, že dražší a významnější složky jsou nahrazovány složkami levnějšími,“ vysvětluje ústřední ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce Martin Klanica.

Regionální potravina - logo | Foto: Ministerstvo zemědělství ČR

Na podporu domácích potravin ministerstvo zemědělství spouští kampaň České Vánoce s regionální potravinou. Ta bude zaměřena hlavně na výrobky s označením Klasa, Regionální potravina nebo třeba Bio.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme